Nogomet
1

NSBiH odobrio odigravanje utakmice između RS-a i Srbije

Klix.ba
Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH na današnjoj osmoj sjednici u Sarajevu dao je saglasnost na zahtjev Fudbalskog saveza Republike Srpske da se u Banjoj Luci odigra prijateljska utakmica selekcije RS i A reprezentacije Srbije.

Iz Izvršnog odbora su naveli da su saglasni da se ovaj meč odigra u skladu sa odredbama Statuta NS/FS BiH, uz nakadno definisanje termina utakmice i prikupljanje neophodne dokumentacije, uključujući i bezbjedonosne planove. Ta dokumentacija će biti dostavljena na razmatranje FIFA-i i UEFA-i, uz poštivanje svih potrebnih procedura u skladu sa propisima te dvije nogometne organizacije. Dakle, FIFA i UEFA će dati konačnu dozvolu kada je u pitanju ovaj susret.

Podsjetimo, čelnici institucija iz Zuricha i Nyona nedavno su odbili zahtjev za odigravanje meča između Zrinjskog i A reprezentacije Hrvatske, koji je bio planiran za 1. juni u Mostaru.

Današnjoj sjednici su prisustvovali i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje Ivan Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz.

Prisutni su, između ostalog, pohvalili igrače i stručni štab i izrazili zadovoljstvo zbog visoke pobjede A selekcije u Rigi. Istaknuto je da će Savez i dalje omogućavati optimalne uslove za pripreme reprezentacije pred odlučujuće nastupe u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Članovi Izvršnog odbora su također istakli zadovoljstvo zbog visoke pobjede U21 selekcije BiH protiv Albanije na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo mladih reprezentacija.

Usvojen je i Izvještaj sa UEFA kvalifikacionog turnira selekcija U-19 u Austriji, a Tehnički sektor je zadužen da pripremi analizu uzroka neuspješnog učešća naše selekcije na ovom takmičenju, kao i loših rezultata na Mediteranskim igrama, sa prijedlogom mjera za poboljšanje rada sa omladinskim selekcijama.

Usvojeni su i prijedlozi propozicija takmičenja u okviru BH Telecom Premijer lige BiH, Premijer omladinske lige BiH (juniori i kadeti) i završnice juniorskog Kupa BiH, te Jedinstvene lige u ženskom nogometu, te završnice Kupa BiH u ženskom nogometu sa kalendarom takmičenja. Između ostalog, usvojena je i informacija o posjeti predsjednika UEFA-e Michela Platinija i otvaranju Trening centra NS/FS BiH.