Nogomet
568

Novinar Graham Ruthven: Moj posao nije promocija Sarajeva i Bosne

Piše: J. Hadžiahmetović
Graham Ruthven
Graham Ruthven
Tekst "Izgubljen u Sarajevu: Tužna ispovijest sportskog novinara" objavljen na američkom nogometnom portalu Americansoccernow.com izazvao je žestoku reakciju bh. sportske javnosti. Naime, autor Graham Ruthven je, između ostalog, napisao da, nakon što je vidio kako u BiH izgledaju nogometni stadioni, nije poželio vidjeti kako tek izgledaju zatvori. U razgovoru za portal Klix.ba otkriva da li mu je ovo prvi put da boravi u glavnom gradu BiH, kako je nastao tekst i zbog čega, ...

Ruthven je jedan od uglednijih novinara u svijetu kada je riječ o poznavanju nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama i reprezentacije te zemlje.

Ovaj rođeni Škotlanđanin radi kao freelance novinar za nekoliko svjetskih medija, uključujući New York Times, ESPN, Eurosport i portal American Soccer Now.

"Kad mi se pružila prilika da posjetim Sarajevo, grad u kojem nikad prije nisam bio, nisam mnogo razmišljao. Uvijek želim upoznati nove kulture i doživjeti nova iskustva na stadionima širom svijeta. Izvještavanje sa utakmice iz Bosne i Hercegovine zvučalo je kao odlična prilika za zabavu, što je i bio slučaj", kaže Ruthven na početku razgovora za Klix.ba.

Njegovi utisci

Navedeni tekst, u kojem, između ostalog, opisuje kako se izgubio u Sarajevu i loše stanje stadiona na Grbavici i Koševu izazvao je negativne reakcije Bosanaca i Hercegovaca.

"To nije bio moj prvi susret sa Sarajevom. Prethodno sam proveo nekoliko sati šetajući gradom, upijajući atmosferu i upoznavajući se sa gradom prije nego sam krenuo prema Koševu, ispostavit će se, pogrešnom stadionu. Znajući u kakvom je stanju Sarajevo, bio sam iznenađen izgledom stadiona u jednom modernom gradu. Stadion je u lošem stanju, baš kao što sam i napisao. Jednostavno, nisam uljepšavao ništa. Kad sam prolazio tunelom, za koji su mi rekli da je ulaz stadiona Koševo, otpadne vode curile su iz kanalizacijskih cijevi. Miris je bio nepodnošljiv. Zidove stadiona prekrivali su grafiti, što ga je činilo zastrašujućim za mene. To su jednostavno bili moji utisci", dodaje naš sagovornik.

No, kako kaže, doživio je ljepše iskustvo kad je taksijem otišao na stadion koji je prvobitno tražio, na Grbavicu, gdje je reprezentacija SAD-a održavala trening.

"Sa prelijepih lokomotiva na jednoj od tribina stadiona spuštala se sjena na reprezentativce Amerike. Nikada nisam doživio nešto poput tog trenutka", kaže Ruthven.

"Moj posao nije promocija Sarajeva ni Bosne"

Iako je upoznat sa skorijom historijom grada, opsadom i granatiranjem, kaže da je svrha njegovog dolaska bila sasvim druga, a to je reprezentacija SAD-a.

"Moj zadatak nije da komentarišem ratna dešavanja u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, ili sve ono što su građani preživjeli. Nisam historičar niti političar. Ja sam sportski novinar, zadatak mi je bio samo da opišem stadione i to je to. Nisam imao nikakav drugi plan", pojašnjava Ruthven te nastavlja:

"Opasno je miješati politiku i nogomet, iako se to dešava više nego bi trebalo. Ja jednostavno nisam to htio uraditi u svom izvještaju iz Sarajeva. Moj posao nije promocija Sarajeva ni Bosne. Postoje mnoge pozitivne stvari u gradu u kojima sam stvarno uživao. Ali, o Koševu sam pisao ono što sam vidio i osjetio. Čak sam i fotografisao kako bih ilustrirao ono što sam vidio. Nikada neću navesti pozitivu tamo gdje je nema, a u slučaju ovog stadiona ima je veoma malo", tvrdi ovaj sportski novinar.

Što se Sarajeva tiče, uživao je u susretu istočne i zapadnjačke kulture.

"To je fascinantna kombinacija, pogotovo u starom dijelu grada, gdje sam mnogo vremena provodio ovih dana. Očekujem da ću takvu atmosferu osjetiti i večeras na stadionu. Ne znam kakvi će navijači biti, vjerujem da ću vidjeti nešto što nikada do sada nisam vidio", kaže Ruthven koji nije štedio riječi hvale kada je u pitanju reprezentacija BiH.

Pozitivno iznenađen Sarajevom

Kaže da su izabranici Safeta Sušića u velikoj formi.

"Edin Džeko je trenutno najopasniji napadač u Evropi kada je riječ o reprezentaciji. Uz njega su Vedad Ibišević, Miralem Pjanić, Asmir Begović... Ovo će biti veliki test za Amerikance", kaže Ruthven koji nije htio prognozirati rezultat.

Nije isključio ponovni dolazak u Sarajevo nakon večerašnje utakmice.

"Možda dođem. Pozitivno sam iznenađen brojem turista u Sarajevu. Naravno da ga nisam zamišljao kao grad odsječen od civlizacije i iz mračnog perioda, ali me broj turista iznenadio. Sada kad vidim sav šarm grada i građana, razumijem zašto toliko mnogo ljudi dolazi ovdje".

Poručio je Bosancima i Hercegovcima da svojim tekstom nije htio nikome nanijeti zlo.

"To je bio sam tekst o turisti koji se izgubio u gradu u kojem nije prije bio. Nemojte to shvatati toliko ozbiljno i nemojte stvarati predrasude o mom odnosu i viđenju građana BiH i rata. Uživajte u utakmici", kazao je na kraju razgovora za portal Klix.ba novinar Graham Ruthven, koji je u Sarajevo došao kako bi pratio nogometnu reprezentaciju SAD-a.