Nogomet
26

Novi poraz mlade reprezentacije BiH: Norveška slavila na Grbavici

Piše: Edin Isanović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mlada reprezentacija BiH (igrači do 21 godine) poražena je u šestoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Izabranici Darke Nestorovića izgubili su na Grbavici od Norveške rezultatom 1:0. Jedini pogodak poistigao je Mohamed Elyounoussi u 57. minuti meča. Nakon šest odigranih utakmica bh. tim ima dve remija i četiri poraza i nalazi se na posljednjem mjestu Grupe 9.

Domaći su težili da ostvare prvi trijumf u kvalifikacijama i krenuli su nešto ofanzivnije. Nakon početnih ispitivanja snaga prvi šut u okvir gola uputio je Deni Milošević u 8. minuti. Ipak, čuvar mreže gostiju bio je na oprezu. Dvije minute poslije Elyounoussi je testirao Pirića koji sigurno interveniše.

Igrao se 11. minut kada je Hajradinović pokušao iz slobodnjaka, ali nije bio precizan. Mladi Zmajevi su prvi korner na utakmici izveli tek u 35. minuti. Međutim, to im nije donijelo ništa konkretno. Samo nekih 60 sekundi poslije toga bh. reprezentacija je imala dobru priliku. No, u ključnom momentu zakasnio je Riad Bajić.

Elyounoussi , igrač koji je zadavao najviše muka odbrani domaćih, imao je izvanrednu priliku u 41. minuti. Našao se oči u oči sa Pirićem, a golman bh. selekcije bio je uspješniji. Prvo poluvrijeme okončano je bez golova.

U nastavku prvo prijete domaći. Milošević je u 50. minuti dobro izveo slobodan udarac, a golman gostiju Rossbach je krajnjim naporom izbio loptu u korner. Gosti su poveli u 57. minuti. Pogodio je Elyounoussi nakon asistencije Zahida.

Selektor Darko Nestorović je u 61. minuti izvršio dvostruku izmjenu. Umjesto Hajradinovića i Zeca u igru su ušli Gojak i Grahovac. Naš državni tim pokušavao je doći do poravnanja. No, nisu uspijevali da probiju posljednji bedem Norvežana. Akcije su najčešće završavale na vrhu šesnaesterca. Gosti su više računa vodili o svom golu, a iz kontranapada prijetili su bh. selekciji. No, rezultat se do kraja ovog dvoboja nije mijenjao. Dobru priliku imao je Sadiković u 90. minuti, ali nije bio precizan.

Naredni meč bh. tim igra za četiri dana kada je domaćin Švicarskoj.

BiH: Pirić, Čivić, Saničanin, Jovičić, Sadiković, Redžić, Milošević (Kadušić), Bajić, Hajradinović (Gojak), Zec (Grahovac), Popović

Norveška: Rossbach, Haraldseid, Gronner, Grogaard, Aursnes, Fossum, Zahid, Odegaard, Berge, Daehli, Elyounoussi

Tabela grupe 9:

  1. Engleska 11
  2. Norveška 10
  3. Švicarska 8
  4. Kazahstan 4
  5. Bosna i Hercegovina 2