Michel Platini
0

"Nove tehnologije spuštaju nogomet na nivo videoigrica"

FENA
Michel Platini (Foto: AP)
Michel Platini (Foto: AP)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini ismijao je pokušaj FIFA-e da uvede tehnologiju gol-linije, tvrdeći da bi tako nešto nogomet spustilo na nivo videoigre.

"Imali bismo 'PlayStation nogomet", izjavio je Francuz za websajt škotskog nogometnog saveza na pitanje o mogućnosti uvođenja tehnologije koja bi pomagala sudijama u slučajevima kada nisu sigurni da li je lopta prešla liniju gola, prenosi Eurosport.

Platini je priznao da sudije trebaju pomoć u modernom nogometu, ali smatra da je uvođenje dodatnih sudija bolje od modernih tehnologija.

"Jedan sudija nije dovoljan u modernom nogometu, koji prenosi 20 kamera. To nije pošteno. Kamere mogu vidjeti sve. Svaki put kada sudija napravi pogrešku postoji kamera koja će to zabilježiti. Zbog toga posljednjih deset godina insistiram da je sudijama potrebna podrška. Ljudi griješe, a mislim da morate biti mazohist ako se želite baviti poslom sudije", kazao je Platini.

"Sudije moraju imati podršku klubova, navijača, igrača i funkcionera - svi imaju odgovornost. Zbog toga smo u Ligi prvaka dodali još dvojicu pomoćnih sudija. To je logičan potez. Veliki broj kamera pokrivaju cijeli teren, pa nam treba i veći broj očiju koje će pomagati glavnom sudiji", dodao je predsjednik UEFA-e.