"UEFA brine o članicama"
171

Nogometni savez BiH se oglasio o aferi Superlige i pružio punu podršku UEFA-i

D. P.
Savez nastavlja surađivati s UEFA-om (Foto: T. S./Klix.ba)
Savez nastavlja surađivati s UEFA-om (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometni savez Bosne i Hercegovine oglasio se nakon što je Evropski sud pravde presudio protiv UEFA-e i FIFA-e u sporu sa Superligom te pružio punu podršku krovnoj kući evropskog nogometa.

Nogometni savez BiH posljednji je u nizu onih koji su se suprotstavili Superligi. Isto su učinili skoro svi evropski klupski velikani, ali i brojni državni savezi i udruženja.

Iz NS BiH poručili su kako pružaju punu podršku UEFA-i i njenom predsjedniku Aleksanderu Čeferinu.

"U svjetlu donošenja presude Evropskog suda pravde u slučaju tzv. Superlige, NS BiH daje svoju punu podršku radu krovnoj kući evropskog nogometa (UEFA) i predsjedniku Aleksanderu Čeferinu. Ljudi koji vode evropski nogomet nastoje stvoriti adekvatne uslove svim svojim članicama, a time i klubovima koji se takmiče u okviru nacionalnih prvenstava, kako bi obezbijedila jednake uslove za kontinuiran i stručan rad. Svaki drugi oblik organizovanja bi doveo do različitog sistema vrednovanja kvaliteta", navodi se u saopćenju i dodaje:

"To nije moto UEFA, jer ona brine za svoje članice. Zato i NS BiH podržava princip jednakih vrijednosti za sve učesnike u nogometnoj igri širom kontinenta. Rukovodstvo NS BiH će nastaviti kontinuiranu podršku radu UEFA na projektima koji vode daljem prosperitetu evropskog nogometa", zaključuje se.

Podsjetimo, Evropski sud pravde presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o tržišnom takmičenju blokirajući formiranje Superlige 2021. godine.

To znači da Superliga više nema nikakve prepreke te da bi se nogomet zauvijek mogao promijeniti. Međutim, odmah prvog dana stigle su odbijenice iz svijeta nogometa, a brojni velikani odbili su sudjelovati u takmičenju koje se tek treba formirati.