Urađeno protiv propisa
15

Nogometni savez BiH o smjeni Kovačevića: Zabrinuti smo zbog eventualnih posljedica

K. H.
Pravni komitet NS BiH je na jučerašnjoj sjednici razmatrao informaciju o zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove od 13. decembra 2019. godine, koju je dostavio Fudbalski savez Republike Srpske, kojom je zabranjen rad ovoj instituciji do održavanja vanredne sjednice Skupštine.
Iz NS BiH napominju da je Pravni komitet saveza na sjednici 21. augusta 2019. godine dostavio svoje mišljenje o sazivanju vanredne skupštine FS RS.

"Pravni komitet NS BiH je na ovoj sjednici potvrdio da je dana 21. augusta 2019. godine dostavio svoje mišljenje, a vezano za pitanje mogućnosti eventualnog sazivanja vanredne skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske te pitanje izjašnjavanja o radu i glasanja o povjerenju ili nepovjerenju predsjedniku FS RS", istaknuto je na zvaničnoj stranici NS BiH uz napomenu da Republička uprava za inspekcijske poslove nije nadležna cijeniti osnovanost ili ispravnog zaključka.

"U vezi s razmatranom informacijom o zaključku Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet NS BiH smatra da nije nadležan cijeniti osnovanost ili ispravnost navedenog zaključka", stoji u saopćenju.

Pravni komitet je, s tim u vezi, izrazio zabrinutost zbog eventualnih posljedica s kojima bi se članovi NS BiH mogli suočiti.

"U pogledu navedenog zaključka Republičke uprave za inspekcijske poslove, Pravni komitet NS BiH izražava zabrinutost zbog eventualnih posljedica s kojim bi se savez ili njegovi članovi mogli suočiti prilikom rješavanja spornih situacija ili provođenja bilo kakvih internih procedura, kada ono bude obavljeno uz intervenciju organa javne vlasti, budući da je navedeno postupanje protivno pozitivno-pravnim propisima FIFA-e, UEFA-e i NS BiH", stoji u saopćenju.

Podsjećamo, Mile Kovačević je smijenjen s pozicije predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske, a njemu je izglasano nepovjerenje na vanrednoj sjednici Skupštine FS RS održanoj u Banjoj Luci. Saopćenje Nogometnog saveza BiH stiglo je tek nakon što je FS RS smijenio Mileta Kovačevića.