Porast na tržištu
0

Nogomet otporan na recesiju

Sarajevo-x.com
Nogometno tržište u Europi u sezoni 2007/08 vrijedilo je 14,6 milijardi eura, što je povećanje od milijarde eura u odnosu na prethodnu sezonu. Za taj je rast najzaslužnije održavanje Evropskog nogometnog prvenstva u 2008. godini te porast prihoda Lige petice od 0,7 milijardi eura. Prihodi Lige petice u sezoni 2007/08 iznosili su ukupno 7,7 milijardi eura, ističe se u “Godišnjem pregledu finansija u nogometu” konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Povoljniji dogovori oko prodaje prava prenosa utakmica učvrstili su poziciju engleske Premier lige, koja ostvaruje najveće prihode u svijetu nogometa. Njeni su klubovi u sezoni 2007/08 ostvarili prihod od ukupno 2,4 milijarde eura. Uprkos deprecijaciji funte od 15 posto u odnosu na euro, Premier liga danas uprihođuje milijardu eura više od drugoplasirane u Ligi petice.

Dan Jones, partner za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, komentariše: “Stalni porast prihoda Real Madrida i Barcelone, koji su na prvom odnosno trećem mjestu među klubovima s najvećim prihodom, pomogao je španskoj La Primeri da svoje prihode izjednači s Bundesligom. Obje su lige u sezoni 2007/08 ostvarile prihod od po 1,43 milijarde eura, dok talijanska Seria A tek neznatno zaostaje s prihodom od 1,42 milijarde eura. Očekujemo da će pobjeda Barcelone u Ligi prvaka pridonijeti šansama La Primere da u sezoni 2008/09 sama zauzme drugo mjesto na listi liga s najvećim prihodima.”

Kao znak otpornosti nogometa prema ekonomskoj krizi, u Deloitteu očekuju da će prihodi vodećih europskih klubova nastaviti rasti i u sezonama 2008/09 i 2009/10, iako nešto sporijim tempom.

“Ključni ispit sposobnosti Lige petice da izdrži ova ekonomski izazovna vremena doći će u sezoni 2009/10, kad će na prihode osobito utjecati obnova sponzorskih ugovora i kupovina sezonskih karata. Međutim, ohrabrujuć je podatak da je posjećenost utakmica u sezoni 2008/09 porasla za 2 posto. Bundesliga, francuska 1. liga i Premier liga, kao i vodeći klubovi La Primere, sklopili su dugoročne ugovore za prava prenosa koji znatno doprinose njihovom ukupnom prihodu. Najveći izazov predstavljat će održavanje istog nivoa komercijalnih prihoda i prihoda od Corporate Hospitaliy programa, odnosno paketa ulaznica koje tvrtke poklanjaju svojim zaposlenicima i poslovnim partnerima,” nastavlja Jones.

Većina novca od povećanja prihoda u sezoni 2007/08 potrošena je na plate i transfere igrača. Plate nogometaša u Ligi petice porasle su za 14 posto te sad na njih odlazi ukupno 4,8 milijarde eura. Znatan porast plata igrača bilježe sve vodeće nogometne lige.

“Niže stope porasta prihoda u narednim sezonama primorat će klubove da bolje kontroliraju svoje troškove – plate igrača i druge operativne troškove – kako bi njihova baza troškova mogla biti fleksibilna u odnosu eventualni pad prihoda,” komentariše Alan Switzer, direktor za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu.

Među ostale zaključke Deloitteovog “Godišnjeg pregleda finansija u nogometu” spadaju: • Seria A postigla je u sezoni 2007/08 najveći apsolutni i relativni porast prihoda u Ligi petice. Prihodi ove talijanske lige porasli su za 34 posto, te sad iznose 1,42 milijarde eura, čemu je pridonio i povratak Juventusa u ligu. Plate igrača u Seriji A porasle su za 35 posto, te sad iznose 972 miliona eura. • Francuska 1. liga zabilježila je najslabiji porast prihoda u Ligi petice (za 17 miliona eura, odnosno 2 posto), te oni sad iznose 989 miliona eura. Međutim, plate igrača u toj ligi rasle su ubrzanim tempom i iznose 84 miliona eura, zbog čega je omjer plate/prihodi od 71 posto ondje najveći u Ligi petice. • Prihodi Bundeslige porasli su za 59 miliona eura (4 posto) te su u sezoni 2007/08 iznosili ukupno 1,438 milijardi eura. Za takav porast zaslužni su komercijalni prihodi i prihodi od utakmica, pošto njemačka liga ima najbolju prosječnu posjećenost utakmica u Ligi petice. U sezoni 2008/09 utakmice Bundeslige pratilo je prosječno 42.600 gledatelja, što je najbolji rezultat od osnutka lige 1963. godine. • Bundesliga ima najniži omjer plate/prihodi (50 posto) u Ligi petice, uprkos činjenici da su plate igrača porasle za 17 posto te sad na njih odlazi 725 miliona eura. • Španska La Primera ostvarila je porast prihoda od 8 posto, zahvaljujući čemu s Bundesligom sad dijeli drugo mjesto na tabeli liga s najvećim prihodima. Real Madrid i Barcelona pridonijeli su ukupnom prihodu lige sa 47 posto, što dodatno naglašava finansijsku polarizaciju u ovoj ligi. Plate igrača porasle su za 8 posto, na 900 miliona eura. • Klubovi škotske Premier lige ostvarili su porast prihoda od 14 posto, djelomično zbog učešća Celtica i Rangersa u Ligi šampiona u te ulasku Rangersa u finale Kupa UEFA. • Francuska 1. liga počela je bilježiti operativne gubitke, čime se pridružila Seriji A.