Iznenađeni odlukom
35

Njemački mediji: Nevakcinisani igrači Bayerna spremaju tužbe zbog smanjenja plata

H. H.
Joshua Kimmich i Serge Gnabry se nisu vakcinisali (Foto: EPA-EFE)
Joshua Kimmich i Serge Gnabry se nisu vakcinisali (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Bayern najavio oduzimanje dijela plata igračima koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa, njemački portal Sport1 prenosi da nogometaši spremaju tužbu protiv bavarskog giganta.
U Njemačkoj se odavno raspravlja o tome da svi profesionalni nogometaši moraju ili preboljeti koronavirus ili se vakcinisati, a Bayern je odlučio četverici igrača neće isplatiti platu za period koji će morati provesti u karaninu zbog toga što se odbijaju vakcinisati.

Prvi na tapeti je Joshua Kimmich kojem će Bayern oduzeti oko 800.000 eura, a utemeljenje za tako nešto postoji i u zakonima Bavarske koji su na snazi od novembra, prema kojima poslodavci nisu dužni da isplaćuju radnike ukoliko nevakcinisani završe u karantinu, za svaki dan koji ne provedu na poslu.

Kimmich je nedavno produžio ugovor s Bayernom i godišnje zarađuje 20 miliona eura, a osim njega vakinicasti se odbijaju Jamal Musiala, Serge Gnabry, Eric-Maxim Choupo-Moting i Michael Cuisance.

Prema informacijama Bilda, izvršni direktor Oliver Kahn, predsjednik Herbert Hainer, sportski direktor Hasan Salihamidžić i direktor financija Jan-Christian Dreesen objavili su odluku o smanjenju plata navedenim igračima, s izuzetkom Cuisancea.

Sport1 prenosi da su igrači bili "vrlo iznenađeni" postupcima Bayernovih dužnosnika, te da su spremni na pravnu borbu.

Prethodno je sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić izjavio da će se svi igrači Bayerna, prije ili kasnije, morati vakcinisati protiv koronavirusa i da je to jedini način da se prevaziđe pandemija.