Ćiro Blažević
0

"Nisam vjerovao u uspjeh reprezentacije"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kako je rekao Miroslav Ćiro Blažević, selektor reprezentacije BiH, za dnevnik BHT-a, on nije vjerovao u uspjeh selekcije u trenucima kada je tek preuzeo.

"Dobili smo tešku grupu. Nisam vjerovao da možemo biti ispred Španije, Turske, respektabilne selekcije Belgije, ali smo uspjeli", rekao je Blažević.

On je dodao da je imao sreću da sretne talentovanu generaciju fudbalera kojoj je uspio usaditi jedinstvo, borbenost i da su oni bili pametni i to shvatili. "Uspjeli smo postići jedinstvo", rekao je popularni Ćiro.

On se još jednom zahvalio navijačima reprezentacije BiH koji su je pratili kroz sve dvoboje i bili njen 12. igrač. Na pitanje kako je uspio postići uspjeh, Blažević je rekao da je on odgovoran, te da je odmah po preuzimanju reprezentacije postavio svoje regule koje su se morale poštovati.

"Oni su to shvatili i tokom godinu dana nije se desio ni najmanji konflikt. Oni su postali jedna porodica", ponosno je Ćiro istakao zajedništvo u reprezentaciji.

S obzirom da neke odluke koje je donijela FIFA idu na ruku "velikim" reprezentacijama, pojavila se bojazan da krovnoj svjetskoj fudbalskoj organizaciji nije u interesu kvalifikovanje "malih" reprezentacija poput naše na Svjetsko prvenstvo.

"Ne vjerujem da se na tako visokom nivou može desiti nešto što bi povrijedilo sport. Do sada se nije desilo ništa što bi nama "malim" moglo naštetiti, ali su napravili grupe kako bi veliki bili nadmoćni", rekao je Blažević.

On je istakao da je ova reprezentacija po godinama još mlada i da je pred njima značajan period napretka kako bi bili još bolji i spektakularniji.

Selektor Blažević je za kraj pohvalio efektan način na koji su BH Fanaticosi obilježili smrt Vedrana Puljića.

"Oni su šutjeli 24. minute koliko godina je imao i pokojni Vedran. Mi smo imali šanse, ali nismo dali gol. Oni su se oglasili, meni je srce bilo puno, a ubrzo smo dali gol", izjavio je Blažević.