Nogomet
11

Nije ni Pjanić, ni Pogba: Napolijev veznjak igrač sa najviše tačnih dodavanja u Seriji A

Piše: E. B.
Jorginho (Foto: EPA)
Jorginho (Foto: EPA)
Ukoliko vas neko upita ko je igrač sa najviše tačnih dodavanja u italijanskoj Seriji A, prva dva imena koja će vam pasti na pamet su organizatori igre Rome i Juventusa, naš reprezentativac Miralem Pjanić i Paul Pogba. No, tačan odgovor je - Jorginho.

Vezni igrač Napolija je proteklog vikenda briljirao na meču protiv svog bivšeg kluba Verone sa čak 180 tačnih dodavanja!

Ovaj 23-godišnji Italijan rođen u Brazilu je imao i 15 neuspješnih dodavanja, što je prevedeno u postotke čak 92% uspješnosti dodavanja.

Za usporedbu kakvu je partiju pružio dovoljno govori podatak da je drugi igrač sa najviše tačnih dodavanja u proteklom kolu njegov saigrač Marek Hamšik sa 97 tačnih dodavanja.

Jedini igrač koji je uspio imati više od 180 tačnih dodavanja na meču u proteklih pet godina je Xabi Alonso, koji je prošle sezone u dresu Bayerna protiv Kölna imao 183 tačna dodavanja, ali i neuporedivo veći broj netačnih.

Jorginho, koji je odigrao 11 mečeva u Seriji A, će na idućem meču zabilježiti brojku od 1.000 tačnih dodavanja, s obzirom da je sada na 973 uspješna pasa, ubjedljivo najviše u italijanskoj ligi, te stoga ne čudi da je na spisku igrača koje Louis van Gaal želi već od januara vidjeti u Manchester Unitedu.

Jorginho je profesionalnu karijeru počeo u Veroni, koja ga je nakon posudbe Sambonifaceseu u sezoni 2010/2011 prodala Napoliju 15. januara prošle godine.

Najprije su dva kluba potpisala suvlasništvo nad igračem za pet miliona eura, a potom je Napoli 25. juna ove godine otkupio njegov ugovor za dodatnih 3,5 miliona eura i apsolutno nisu pogriješili što su se odlučili na taj potez, s obzirom da se njegova tržišna vrijednost trenutno procjenjuje na oko 15 miliona eura.