Oštar start
0

KOLUMNA / Neuspjeli eksperiment na 17.000 ljudi

Piše: Bakir Tiro
U Štokholmu smo vidjeli sjajnu partiju! Ne naših reprezentativaca predvođenih selektorom Safetom Sušićem. Briljirali su navijači Bosne i Hercegovine. Na tribinama Rasunda stadiona bilo ih čak 17.000. Više nego pristalica domaće reprezentacije. Respekt!

U švedsku prijestolnicu prošle subote bh. navijači stigli su iz svih dijelova voljene zemlje, cijele planete. Prezentirali su moć. Napravili su fantastičnu atmosferu i na najkorektniji mogući način pokazali Evropi kako se navija. Za vrijeme utakmice, u nekoliko navrata, "BH fanaticosi" inteligentnim transparentima i skandiranjem, poslali su i izvanredne poruke. Apelirali su na Sašu Papca da se vrati u reprezentaciju. Možda je povratak defanzivca Glasgow Rangersa i ključno pitanje za reprezentaciju BiH u ovom trenutku?!

Da li smo gledali istu utakmicu?

Prijateljski susret sa Švedskom u kojem smo poraženi (2:4) još jednom je potvrdio sve slabosti u našoj odbrani. Pogotovo, kada je selektor Sušić, u svom eksperimentiranju sa sastavom, sa terena povukao kapitena Emira Spahića. Koliko god popularni Pape hvalio pojedince kojima je pružio priliku u Štokholmu, jasno je k'o dan da nisu kalibar za reprezentaciju.

"Mravac je bio sjajan, dok nije ostao bez snage", govorio je Sušić poslije utakmice.
Sjajan? Kao da nismo gledali istu utakmicu?! Ukoliko je Mravac, iz ovih ili onih razloga, zadovoljio Sušića, postavlja se logično pitanje: Kako igrač na kojeg najozbiljnije računa u reprezentaciji koja ima ambicije da se plasira na naredno Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj 2012. može ostati bez snage? Odgovor: Nije kalibar igrača za velike domete, jer ne može izdržati tempo igre u utakmicama sa vrhunskim fudbalerima.

Pandža je igrao na desnom boku. Svi koji su gledali meč sa Rasunde (i najveći fudbalski laici) vidjeli su gdje smo imali najviše problema. Po našoj desnoj, njihovoj lijevoj strani, Šveđani su prolazili poput brzog voza.

Najmanje tri razloga za posjetu Papcu

I opet se vraćamo na ključno pitanje: Zašto u protekle tri godine niko nije otišao u Škotsku da razgovara sa Papcem? Pa, ni Sušić koji je to pompezno najavljivao!
Najmanje tri razloga su za posjetu "ključnom igraču". Ako bi se Papac vratio u naš državni tim, na lijevom boku mogao bi igrati umjesto Sejada Salihovića, suspendiranog u prve četiri kvalifikacione utakmice. Može igrati i na poziciji štopera, kako bi našli rješenja po bokovima. Na primjer, da provjereni Nadarević igra po desnoj, a Jahić po lijevoj strani. Zar je problem otputovati na direktan razgovor sa Papcem? Možda se predomisli. Možda, apel navijača utiče na njegovu odluku.

Definitivnim "ne" od Papca zatvorili bi ovu stranicu u knjizi našeg fudbala, te bi eksperimenti Sušića donekle i imali opravdanja. Ovako, sumnja se u iskrene namjere novog selektora.

Žuti karton za Sušića

Sušića se poslije poraza može argumentirao kritizirati. Taj teret na svojim leđima nose svi selektori svijeta. Doduše, kod nas ste odmah državni neprijatelj. Isto kao i navijači koji se godinama iskreno bore za promjene u urušenom N/FS BiH. Ko je u tom slučaju "državni neprijatelj" procijenite sami…

No, jedno je sigurno. Sušić nije zaslužio da mu se sudi i prije no što vidimo šta će uraditi u kvalifikacijama za EP. Pojedini su mu već počeli "raditi o glavi". Samo zbog jednog poraza. Ironično i tipično balkanski. Popularni Pape zaslužuje priliku. Bio je veliki igrač. Trener? E, to ćemo tek vidjeti…

Ono što ohrabruje uoči kontrolne utakmice sa Njemačkom jeste Sušićeva najava da u Frankfurtu neće eksperimentirati. Igrat će najjači sastav, istakao je selektor. Za nadati se da pod tim ne podrazumijeva pojedine igrače koje je hvalio nakon poraza u Štokholmu?!

Eksperiment u Švedskoj ne boli toliko zbog poraza, koliko zbog 17.000 ljudi. Vatrenih navijača naše reprezentacije koji su došli bodriti "zmajeve", nadajući se da će na terenu vidjeti najbolje. Nadajući se da će, ako ništa, naši odigrati na nivou prethodnih nekoliko susreta. To se nije desilo.

Klasična opomena pred kvalifikacije. Žuti karton za Sušića. Međutim, ovim potezom nikako nije zaslužio "crveni" kojeg prizivaju brojni zlobnici i oni koji su "ispali iz tala".

Eksperiment na 17.000 ljudi nije uspio! Iz opomena pametni izvuku pouke…