Nogomet
269

Nedjelja kada je otiš'o Hase: Ferhatovićeva privrženost FK Sarajevo bila je fascinantna

Piše: Edin Isanović
Jedan od najboljih nogometaša koje je BiH ikada imala Asim Ferhatović Hase rođen je na današnji dan 1933. godine. Njegovo sportsko srce prestalo je kucati 25. januara 1987. godine, dan nakon što je proslavio svoj 54. rođendan.

Ferhatović je ostao upamćen kao nogometaš koji je bio izuzetno vezan za grad i FK Sarajevo. Za tim sa Koševa odigrao je 700 utakmica. Ukupno je postigao oko 400 golova. Bio je jedan od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije, a u sezoni 1963/1964. upisan je kao prvi strijelac prvenstva sa 19 golova.

S loptom je dijelio tugu i radost

Sa Bordo timom osvojio je naslov prvaka Jugoslavije u sezoni 1966./67. Upravo u toj sezoni oprostio se od aktivnog igranja nogometa nakon teške povrede u Rijeci nakon petog kola. S loptom je dijelio tugu i radost.

"Imali smo divnog predvodnika Asima Ferhatovića Haseta koji je bio veliki čovjek. Pomagao nam je. Svi smo ga poštovali iz ljubavi i odnosa prema nama. Nije dao da se galami na mlade igrače, davao je veliku podršku svima nama", rekao je nedavno u intervjuu za naš portal Mirsad Fazlagić kada je pričao o generaciji FK Sarajevo koja je 1967. godine osvojila prvi naslov prvaka Jugoslavije.

Treba istaći da je Ferhatović kratko vrijeme proveo u Turskoj. No, poslije odigranih devet utakmica vratio se u grad na Miljacki. Po povratku rekao je čuvenu rečenicu koja se i danas prepričava među navijačima Sarajeva.

"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu", potcrtao je Hase ono što su neki novi klinci oslikali na zidu pomoćnog stadiona Koševo kao podsjetnik na romantičnu privrženost Haseta svom gradu i klubu.

Hase je bio i među počasnim nosiocima olimpijskog plamena 1984. godine

Legendarni Ivica Osim često je naglašavao kako je Ferhatović bio izvanredan nogometaš.

"Igrati s njim bilo je pravo zadovoljstvo. Nije bilo potrebno nikakvo uigravanje, s njim se odmah možeš uklopiti u igru. Da je u to vrijeme igrao u Beogradu, doživio bi mnogo veću afirmaciju", govorio je Osim.

Pomaganje ljudima bila mu je svakodnevnica. Hase je iznad svega bio ljudina kojem su jednom zauzeta načela bila i ostala svetinja. Oni koji su ga poznavali tvrde da je nogomet shvatao kao zabavu. Nekada je znao otići sa rajom “igrati lopte” u vrijeme kada su njegovi saigrači imali utakmicu. Znali su ga natjerati da nastupa za Sarajevo. Bez dvojbe, danas je za navijače koševskog tima najveća legenda kluba.

Hase je bio i među počasnim nosiocima olimpijskog plamena 1984. godine u Sarajevu. Stadion Koševo nosi njegovo ime, a ispred stadiona je postavljena njegova bista. Memorijalni malonogometni turnir njemu u čast igra se svake godine u sarajevskoj Skenderiji u organizaciji FK Vratnik. Jedna od sarajevskih ulica, i to ona koja vodi ka stadionu Koševo, nosi ime Asim Ferhatović.

Stjepan Kljujić napisao je knjigu "Ferhatović, majstor driblinga". Hase je ukopan na sarajevskom groblju Bare, a Sarajevo i danas pamti njegovu dženazu.