Muhamed Konjić za Sarajevo-x.com
0

"Ne brinite za Džeku, uskoro će doći golovi"

Piše: Edin Isanović
Muhamed Konjić dobro poznaje engleski fudbal (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Konjić dobro poznaje engleski fudbal (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije BiH, Muhamed Konjić, odigrao je osam sezona u najjačoj ligi svijeta - Premiershipu. Naime, od 1999. do 2004. godine nosio je dres Coventryja, dok je tri godine proveo u Derby Countyju.

S obzirom na sve navedeno nametnuo se kao idealan sagovornik o nastupu našeg najskupljeg igrača Edina Džeke u "kolijevci nogometa“ - Engleskoj.

Kada smo ga pitali o nastupima "Cityjeve desetke“ u posljednjim utakmicama odgovorio je.

"Džeko je prošao rizični period. Naime, stigao je u vrijeme kada su najčešće povrede na Ostrvu, a osim toga nije došao potpuno spreman. Malo sam se pribojavao kako će to sve izgledati, jer su i tereni bili izuzetno loši. Na svu sreću nije se povrijedio i to me veseli. Vidite i sami kako je zgusnut kalendar takmičenja“, kaže Konjić za Sarajevo-x.com i podvlači da je ekipa "građana“ još uvijek u fazi stvaranja.

"Dakako da City ima problema sa svim ekipama. Dosta problema zadaju im i timovi koji su, objektivno po kvalitetu, lošiji od njih. Recimo kod Arsenala ili Uniteda očit je rukopis Wengera i Fergusona, dok izabranici Manchinija nemaju prepoznatljivu igru. Ono što zabrinjava jeste činjenica da se oni prilagođavaju igri suparnika. S druge strane, imaju nekoliko kvalitetnih individualaca koji često riješe pitanje pobjednika, mada ponekad i pretjeruju sa driblinzima. Džeko se morao prilagođavati ekipi, imao je dosta defanzivnih zadataka, često se morao vraćati po loptu do centra igrališta. On nije nogometaš za takav stil igre. Edin je rođeni strijelac. Imao je vrlo malo upoterbljivih lopti za postizanje golova i zbog toga još uvijek nije pogodio u prvenstvu. No, kada sve sagledam ja sam zadovoljan, a vidim da su i engleski novinari“.

Konjić naglašava da će stvari krenuti u potpuno drugačijem smjeru u nastavku sezone.

"Sasvim je normalno utakmicu ponekad početi sa klupe, što se desilo u posljednjem dvoboju. Mislim da je to zbog pomenutog zgusnutog termina, a naš reprezentativac još nije potpuno spreman. Svakako, ne treba zaboraviti da je poentirao u kupu i spasio klub od ispadanja od niželigaša. Siguran sam da će 'Cityjeva desetka' u nastavku sezone biti mnogo opasnija i opravdati ono zbog čega je tu. Džeko je prošao period adaptacije, shvatio je kako se igra u Engleskoj i ono što je najvažnije - bit će opušteniji. Do sada je bio pod velikim pritiskom, jer je za transfer izdvojeno mnogo novca. To mu je stvaralo dodatni teret.“

Muhamed kaže da je travnjak jedino mjerilo, a očekuje da će najskuplji igrač sa prostora bivše Jugoslavije zablistati u gradskom derbiju.

"Manchester City igra mnogo bolje protiv velikih timova. Ako tome dodamo da je Džeko u dva nastupa protiv Uniteda dao isto toliko golova, onda sa dosta optimizma možemo očekivati sudar sa 'crvenim vragovima' u narednom kolu“, zaključio je naš sagovornik.