Pomoć na SP-u
0

Naučnici otkrili tajnu savršenog izvođenja penala

Sarajevo-x.com
U osmini finala Svjetskog prvenstva u JAR-u igrati će stari rivali Engleska i Njemačka. Nakon što su dva puta pobijeđeni izvođenjem penala, strah se uvukao u redove Engleza pred ovaj susret. Pomoć bi mogla biti na dohvat ruke jer su naučnici otkrili tajnu savršenog izvođenja penala.

Kako bi Englezi povećali svoje šanse, pri izvođenju penala moraju obratiti pažnju na prste stajne noge. Ako ih okrenu lijevo ili desno, time bi mogli dati golmanu naznaku i dobru šansu da pogodi u koju će stranu pucati penal.

Naučnici sa Univerziteta John Moore su pomno analizirali videosnimku na kojoj engleski napadač Matt Le Tissier demonstrira svoju tehniku izvođenja penala.

Kada je pucao u golmanovu desnu stranu, Le Tissierova stajna noga je bila okrenuta u tu stranu gola.

Kada je gađao lijevu golmanovu stranu, njegova stajna noga je bila okrenuta 15 stepeni na istu stranu.

Ovo istraživanje koje je pokrenula online-kladionica “888sport.com" bi moglo imati snažan uticaj na način na koji igrači izvode penal.

Istraživanje je sprovedeno uz pomoć bivše zvijezde "Southamptona" i engleske reprezentacije, Matta Le Tissiera koji se smatra najboljim engleskim izvođačem penala ikada. Tokom karijere je izveo 49 penala od kojih je promašio samo jedan, objavio je "Daily Mail".

Jedini jedanaesterac mu je odbranio golman Mark Crossley.

Naučnici su posmatrali 50 penala koje je Le Tissier pucao golmanu Crossleyu.

"Moj pristup izvođenju penala je uvijek bio isti. Odaberem stranu i fokusiram se na udarac. Mislim da nikada nisam dao naznaku golmanu u koju ću stranu pucati. Iako vas ništa ne može pripremiti na pristisak izvođenja penala na svjetskim prvenstvima, istraživanje koje je proveo "888sport.com" bi moglo pomoći Rooneyju i Lampardu da okončaju naše tradicionalno loše izvođenja penala", rekao je Le Tissier.

Naučnici su došli do nekoliko zaključaka. Lopta će češće pogoditi mrežu ako je njena brzina 80 km/h nego ako je veća od toga. Lopta mora biti upućena u dio gola koji golman fizički ne može pokriti, a to su uglovi gola. Putanja lopte treba biti 15 do 19 stepeni od sredine gola. Golmani prije parade treba da sačekaju dodatnih 50 milisekundi kako bi povećali šanse da odbrane penal. Kada je Crossley to učinio, odbranio je 27% više penala.

Dr. Mark Lake sa Univerziteta John Moore kaže kako su penali više stvar psihe, ali da i tehnika ima značajnu ulogu.

"Ako naše istraživanje može pomoći Capellovim lavovima da otjeraju demone pri izvođenju penala, onda bi 11. jula mogli slaviti osvajanje svjetskog prvenstva", izjavio je Lake.