Nogomet
77

Nakon 72 dana i nijedne zvanične utakmice Hervas napustio Željezničar

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zvučno pojačanje Željezničara Javier Hervas napustio je klub sa Grbavice, saopćeno je iz tabora Plavih.

Hervas je jedan od najvećih transfera u historiji FK Željezničar i prvi španski državljanin koji je trebao nastupiti za ovaj klub, ali do toga neće doći.

"Do raskida ugovora došlo je na izričit zahtjev igrača. Hervas je naveo da se nije snašao u glavnom gradu BiH i da na insistiranje svoje porodice, prije svega supruge, želi da se vrati u svoju zemlju. Protokol razgovora sa igračem arhiviran je u klupskoj administraciji.

Administracija i upravljačka struktura Kluba kako bi zaštitila interese Kluba definisala je odštetni zahtjev koji španski fudbaler treba platiti na klupski račun, unaprijed, kako bi raskid ugovora bio validan. Ovakav razvoj situacije neće se negativno odraziti na ekipu obzirom da stručni štab ima dovoljno kvalitetnih rješenja u veznom redu i spremni dočekujemo derbi protiv FK Sarajevo. Igraču želimo sve najbolje u nastavku karijere i da što prije riješi porodični problem", saopćeno je iz FK Željezničar.

Javier Hervas je rođen u Cordobi 9. juna 1989. godine. Kao senior je debitovao u niželigašu Montilli kao posuđen igrač. Za Cordobu je debitovao 4. juna 2011. godine. Hervas je 11. januara 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor sa Sevillom. iako je prethodno potpisao predugovor sa Real Madridom u posljednjem momentu se odlučio za Sevillu koja je dozvolila da ostane u ekipi Cordobe do kraja sezone.

Kao slobodan igrač 2015. godine je otišao u inozemstvo, prvi put u karijeri, u australijsku A-League u Brisbane Roar FC. Nakon sedam mjeseci Hervas je raskinuo ugovor i 9. maja 2016. godine predstavljen je kao pojačanje FK Željezničar, a s klubom sa Grbavice potpisao je ugovor na dvije godine.

Hervas nije odigrao nijedan zvanični meč za Plave i, kako sada stvari stoje, klub će napustiti nešto više od dva mjeseca nakon predstavljanja.

Željezničar u subotu igra 1. kolo BHT Premijer lige kada će na Grbavici dočekati svog najvećeg rivala FK Sarajevo.