Ispunjava sve zadatke
18

Najstandardnijeg igrača Bayerna upoređuju sa Salihamidžićem, pokriva dvije pozicije i na obje je odličan

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski reprezentativac Konrad Laimer je prethodnog ljeta stigao u redove Bayern Minhena, a tamošnji mediji pišu da neodoljivo podsjeća na bivšeg bh. reprezentativca Hasana Salihamidžića.

Bavarci su prethodnog ljeta angažovali Harryja Kanea i Kim Min-Jaea kao i nogometaše koji su stigli kao slobodni igrači Raphael Guerreira i Konrad Laimera.

Laimeru je ugovor sa Leipzigom istekao prethodnog ljeta te je stigao na "mala vrata" na Allianz Arenu gdje je dosad odigrao sve takmičarske utakmice za Bayern Minhen. Odigrao je 19 utakmica ove sezone što je jedino pošlo za nogom Leroyju Saneu.

Na 13 susreta je bio u početnoj postavi, a šest puta je ušao sa klupe. Ono što je interesantno njemačkim medijima je da je devet puta igrao u veznom redu, a deset puta na poziciji desnog beka.

Nakon što je Benjamin Pavard odlučio da želi napustiti Bayern, a Josip Stanišić je posuđen Bayer Leverkusenu, Bavarci su na desnom beku ostali samo sa Bounom Sarrom koji rijetko dobija priliku kao i jedinom pravom izboru na toj poziciji Noussairu Mazraouiju.

S druge strane čak pet nogometaša konkuriše za dvije pozicije u veznom redu u formaciji Thomasa Tuchela 4-2-3-1 i to Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Raphael Guerreiro, talentovani Aleksandar Pavlović te Laimer.

U takvom izboru Laimer je najstandardniji nogometaš Bayerna i ispunjava apsolutno sve zadatke koje trener postavi pred njega bez ikakvog pogovora.

"Nikada vam ne može štetiti ako igrate na više pozicija u ekipi", rekao je Laimer te dodao:

"Osvajam mnogo lopti po susretu te sam uvijek u službi kluba".

Nijemce je ova izjava kao i Laimerova požrtvovanost podsjetila samo na jednog nogometaša - Hasana Salihamidžića koji je u Bayernu igrao devet godina, od 1997. do 2008. godine.

Tuchel je želio dovesti veznjaka određenih karakteristika, a izbor je pao na Declana Ricea koji je otišao u Arsenal da bi transfer Joao Palhinhe propao u posljednjim trenucima.

Zato se trener Bayerna oslanja na Laimera i to mu se zasad isplaćuje. Laimerov ugovor sa Bayernom traje do ljeta 2027. godine, a gdje će igrati protiv Kopenhagena biće jasnije večeras.