Poseban trenutak
149

Na zgradi FIS-a otkrivena spomen-ploča u čast 75. godišnjice osnivanja FK Sarajevo

D. P.
Ploču su otkrile legende FK Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirza Maglajlić, Fuad Muzurović i Mirsad Fazlagić (Foto: D. S./Klix.ba)
Na zgradi Fiskulturnog doma u Sarajevu (FIS) danas je otkrivena spomen-ploča na mjestu osnivanja Fudbalskog kluba Sarajevo, a povod je 75. rođendan Bordo bijelih.

Jedan od najvećih bh. sportskih klubova je osnovan na današnji dan prije tačno 75 godina. Bordo tim danas slavi 75. rođendan nakon što je došlo do spajanja Omladinskog sportskog društva Sloboda i Radničkog sportskog društva Udarnik.

Prvobitno je klub nazvan Sportsko društvo Torpedo, da bi već nakon godinu dana ime bilo promijenjeno u Fudbalski klub Sarajevo, koje i danas nosi.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Tim povodom danas je u FIS-u postavljena spomen-ploča koja simbolizira nastanak FK Sarajevo prije 75 godina.

"U ovoj zgradi je 24. oktobra 1946. godine udruživanje Slobode i Udarnika nastalo Sportsko društvo Torpedo, današnji Fudbalski klub Sarajevo", stoji u natpisu na ploči koja je predstavljena danas.

Ovom događaju prisustvovale su zvanice, prijatelji i legende FK Sarajevo, a spomen-ploču su otvorili slavni igrači kluba Fuad Muzurović i Mirsad Fazlagić te Mirza Maglajlić, sin Osmana Maglajlića, jednog od prvih članova Uprave FK Sarajevo i nekadašnjeg predsjednika kluba.