Zinedine Zidane
0

'Na oproštaju od Reala jedva sam zadržao suze'

Totalsport
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Posljednju utakmicu u karijeri odigranu za francusku nogometnu reprezentaciju jedan od najvećih nogometaša svih vremena Zinedine Zidane neće pamtiti po dobrom, ali zato se rado sjeća posljednjih trenutaka s Real Madridom.

Sukob s Marcom Materazzijem i isključenje u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine obilježili su njegovu posljednju utakmicu za “tricolore”, a 7. maja iste godine Zidane je posljednji put nosio Realov dres, u dvoboju protiv Villarreala na Santiago Bernabeuu. Ta mu je utakmica ostala duboko urezana u pamćenju.

  • Bio je to jako emotivan trenutak za mene. Mnogi ljudi koji me poznaju mogu potvrditi da ne pokazujem na najbolji način emocije, ali u toj je utakmici bilo drugačije - rekao je Zidane za Fifa.com.

  • Kada sam pogledao na tribine, svi su mi pljeskali, a tamo sam vidio i svoje prijatelje i porodicu. Došli su kako bi mi pružili podršku i to mi je dodatno tu utakmicu učinilo posebnom. Tačno se sjećam kako sam se borio da ne zaplačem. Duboko u sebi znao sam da je to posljednja utakmica moje klupske karijere, a tokom života je nogomet bio moja velika ljubav - dodao je legendarni “Zizou”, odbivši komentirati finale protiv Italije i svoj sukob s Materazzijem.

  • Zaista ne želim pričati o tome. Toliko se otad pisalo o tome, ali za mene je sada to stvar prošlosti. Bila je to dobra utakmica u kojoj sam htio pobjedu, ali se ona nije dogodila (pobjeda Italije 5-3 na penale).

Na kraju je trostruki najbolji nogometaš svijeta u izboru FIFA-e progovorio i o narednom Svjetskom prvenstvu koje će se sljedeće godine održati u Južnoafričkoj Republici.

  • Siguran sam da će Južnoafrikanci organizirati sjajan turnir. Alepiram na njihov narod da uživa u ovom turniru, budući da je to doživljaj kakav više možda neće iskusiti u životu. Velika je to prilika za Afriku da pokaže ostatku svijeta za što je sposobna.