Prisjetimo se dobrih partija
0

VIDEO / Na Koševu su padali Sigma, Rapid, Spartak, Helsingborg, Orebro...

Piše: Edin Isanović
Feđa Krvavac/Klix.ba
Feđa Krvavac/Klix.ba
FK Sarajevo večeras na Koševu igra prvu utakmicu 3. pretkola Evropske lige protiv crnogorske Zete. Uspiju li bordo momci izboriti plasman u 4. pretkolo bit će to veliki uspjeh, mada je tim sa Koševa prije tri godine igrao play-off u takmičenju koje je po rejtingu drugo u Evropi. Tada je bh. predstavnika zaustavio rumunski Cluj, a na klupi Sarajeva sjedio je Mehmed Janjoš. Svakako treba spomenuti da je koševski tim tada krenuo od drugog pretkola, a sada od prvog.

Inače, FK Sarajevo je najbolje rangiran klub iz naše zemlje na UEFA-inoj listi, a posljednjih deset godina Bordo tim ostvario je nekoliko zapaženih pobjeda, kako u Evropskoj ligi, tako i u Ligi prvaka. Prisjetimo se nekih brilijantnih partija. U sezoni 2002./03., u tadašnjem Kupu UEFA, bh. predstavnik je igrao protiv Sigme.

Prvi meč u Češkoj završen je pobjedom domaćih 2:1. U uzvratnom meču na najvećem bh. stadionu Sarajevo je slavilo identičnim rezultatom. Gosti su rano poveli, ali su igrači u bordo majicama, nošeni velikom podrškom sa tribina, u drugom poluvremenu postigli dva pogotka, strijelci su bili Obuća i Osmanhodžić. U produžecima nije bilo promjena pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca i Bordo tim je bio uspješniji. Mnogi navijači pamte kišni pljusak svih 90 minuta.

Naredni suparnik bio je turski Bešiktaš. U Istanbulu su izabranici Husrefa Musemića, uz nevjerovatnu požrtvovanost, odigrali neriješeno 2:2, strijelci su opet bili Obuća i Osmanhodžić. Svi su bili ponosni zbog onoga što su pokazali u tih 90 minuta. Ipak, kvalitet Bešiktaša došao je do izražaja na Koševu kada su slavili 5:0.

U ljeto 2006. godine, ponovo u Kupu UEFA, Sarajevo se na Koševu sastalo sa Rapidom iz Bukurešta. Na klupi je ponovo bio Husref Musemić, a njegovi izabranici nametnuli su racionalne postulate nogometa, borbenost i taktičku disciplinu. Upornost se isplatila u sudijskoj nadoknadi, kada je pogodio Emir Obuća. Veliko slavlje, velika pobjeda... U uzvratu su Rumuni stigli do željenih 2:0.

Godinu dana poslije, nakon osvojene titule, Bordo tim se takmičio u najelitnijem klupskom evropskom takmičenju – Ligi prvaka. Nakon što su eliminisali Marsaxlokk sa Malte, naredni suparnik bio je belgijski Genk. U istoimenom gradu tim sa Koševa je, u prvoj utakmici, stigao do veličanstvene pobjede od 2:1, mrežu domaćih pogodili su Raščić i Muharemović. U revanšu na najvećem bh. stadionu Genk je pobijedio rezultatom 1:0, ali je Sarajevo zbog dva postignuta gola u gostima prošlo dalje. U narednoj rundi eliminisao ih je Dinamo iz Kijeva.

Juli i august 2009. godine ostali su u lijepom sjećanju svima onima kojima je bordo boja blizu srca. Prva prepreka u Evropskoj ligi (kako je te godine preimenovan Kup UEFA) bio je Spartak iz Trnave. U to vrijeme prvi šef struke Sarajeva bio je Mehmed Janjoš, a njegovi izabranici su na domaćem terenu ostvarili pobjedu od 1:0, golom Milana Muminovića. U uzvratnoj utakmici rezultat je bio 1:1, gol za Sarajevo je postigao Jahović i Bordo tim je prošao dalje.

Helsingborg je bio naredna prepreka. Prva utakmica u Švedskoj okončana je pobjedom domaćih rezultatom 2:1, što je davalo šanse bh. predstavniku da se plasira u 4. pretkolo. U revanšu su nogometaši Helsingborga poveli na startu utakmice. Ipak, pred kraj prvog poluvremena fenomenalan pogodak postigao je Damir Hadžić.

U nastavku su igrači Sarajeva preko Alena Avdića ponovo poentirali i meč je završen istim rezultatom, kao i u prvom okršaju. Nije bilo promjena u produžecima, a jedanaesterci su ponovo bili sretni Sarajevu. Utakmica je svojim tokom, ali i zbog kiše, podsjećala na dvoboj sa Sigmom.

Treći i najteži dvomeč, koji je odlučiovao putinika u grupnu fazu, u tom periodu odigran je protiv Cluja. Gledajući sa ove distance čini se da su igrači Sarajeva u prvom meču na svom terenu podlegli euforiji kojom su bili okruženi. Rumuni su u ranoj fazi utakmice poveli sa 1:0. Dobru priliku u nastavku nije iskoristio Damir Hadžić, koji je ipak bio precizniji 15 minuta prije kraja za konačnih 1:1. U uzvratu sjajna igra Sarajeva. Damir Hadžić je kod vodstva Cluja od 1:0 pogodio stativu praznog gola, kazna je brzo stigla, Rumuni su poveli 2:0, a konačnih 2:1 postavio je Alen Avdić. Bordo tim ostao je u čekaonici.

Prošle godine, pod vodstvom Jiržija Plišeka, Bordo tim je u Evropskoj ligi eliminisao Orebro. Nakon što je u prvom okršaju u Švedskoj bilo 0:0 na Koševu su igrači u bordo majicama slavili rezultatom 2:0, oba pogotka postigao je Nermin Haskić. U narednoj rundi tim sa Koševa je eliminisala Sparta iz Praga.

Ostaje da vidimo hoće li aktuelna generacija Bordo tima večeras nastaviti lijepu evropsku priču.