Nedavno rekonstruisan
1.1k

Na Koševu rastu gljive i djetelina, ko je zadužen za održavanje terena

H. H.
Foto: Source.ba
Foto: Source.ba
Na društvenim mrežama pojavile su se zanimljive fotografije obnovljenog terena stadiona Koševo na kojima je prikazano da se novi travnjak ne održava propisno i redovno, uprkos višemilionskoj investiciji i činjenici da su finalni radovi okončani prije nekoliko mjeseci.
Nekoliko mjeseci su trajali pokušaji prošivanja travnatog sloja najvećeg bosanskohercegovačkog stadiona, a više vrsta mašina nije to moglo uraditi.

Mašina koja je dovezena sa stadiona nizozemskog Ajaxa završila je posljednju fazu postavljanja hibridnog travnjaka, ali sada kada su radovi finalizirani i kada je sezona okončana, teren se ne održava adekvatno.

Foto: Source.ba
Foto: Source.ba

Gljive, papratnjače i djetelina, pojavile su se na terenu stadiona Koševo, a iz Centra za sport i rekreaciju (CSR) objasnili su nam da oni nisu zaduženi za odžavanje travnjaka.

"CSR nije zadužen za održavanje travnjaka stadiona Koševo. Prava adresa su FK Sarajevo i Nogometni savez BiH, koji bi vam trebali dati odgovore zašto je stanje takvo", rekao je rukovodilac stadiona Muhamed Alaim za Klix.ba.

Foto: Source.ba
Foto: Source.ba

Prema ugovoru koji je krajem marta objavila Općina Centar, u članu 6. navedeno je da je FK Sarajevo dužan održavati rekonstruirani teren po tehničkom prijemu, a prema UEFA Smjernicama za kvalitet terena (izdanje 2018. godina) i koristiti teren sa pažnjom dobrog domaćina.

Također, u istom članu je navedeno da će održavanje glavnog terena vršiti kompanija koju izabere Nogometni savez Bosne i Hercegovine na osnovu provedene procedure izbora najbolje ponude za servisiranje i održavanje glavnih terena iz projekta 'Potpuna rekonstrukcija 12 glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH', a u cilju osiguranja da će održavanje biti vršeno u skladu sa smjernicama UEFA-e.

Istim članom, propisano je da će troškove održavanja glavnog terena za period od 6 mjeseci od dana tehničkog prijema snositi Nogometni savez Bosne i Hercegovine, a da će po isteku perioda od 6 mjeseci, FK Sarajevo preuzeti obavezu održavanja glavnog terena na period od 10 godina.

Podsjetimo, proces kompletnog renoviranja travnjaka stadiona Koševo počeo je još u augustu prošle, a završen je tek u aprilu ove godine. Investicija je bila vrijedna bllizu 2,5 milona KM.