Nogomet
24

Na današnji dan prije 11 godina Danci su nam srušili snove o odlasku na Euro

Piše: A. M.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi put od nezavisnosti bila je u prilici da se plasira na veliko fudbalsko takmičenje na današnji dan 2003. godine.
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP

Bile su to kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu i čuveni meč protiv Danske na Koševu koji navijači naše reprezentacije teško da ikada mogu zaboraviti.

Spletom sretnih okolnosti izabranici Blaža Sliškovića posljednje kolo kvalifikacija dočekali su sa jasnom računicom – za put u Portugal trebala nam je pobjeda nad Danskom, istom onom selekcijom koju smo šest mjeseci ranije porazili na Parkenu u Kopenhagenu.

Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP

Tadašnja stalna destinacija, kompleks Circle u Međugorju, ugostila je Barbareza, Bolića, Baljića, Salihamidžića i društvo, a dan prije utakmice igrači su otišli u karantin na Ilidžu. Sliškovićeva želja bila je da se meč igra na Bilinom Polju na kojem smo prethodno porazili Norvešku i Luksemburg, ali to navodno čelnici UEFA-a nisu dozvolili.

Na kraju nismo uspjeli. Bolićev pogodak postignut u finišu prvog poluvremena nakon centaršuta Salihamidžića bio je dovoljan tek za remi pošto je Jorgensen pogodio za vodstvo gostiju u ranoj fazi meča.

Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP

Baljić je u nastavku susreta imao jedan dobar udarac koji je nažalost završio u reklamama, a neki kažu da nam je i arbitar Barber mogao mirne duše dosuditi jedanaesterac. Propuštena je tako prva velika prilika da vidimo veliku smotru što nam je za rukom pošlo tek deceniju kasnije.