Prije 53 godine
304

Na današnji dan FK Sarajevo postao je prvi nogometni prvak Jugoslavije iz BiH

F. Z.
Titula za Bordo tim (Foto: FK Sarajevo)
Titula za Bordo tim (Foto: FK Sarajevo)
Na današnji dan prije 53 godine nogometaši FK Sarajevo prvi put u svojoj historiji osvojili su titulu prvaka Jugoslavije, a Bordo tim je postao prvi nogometni klub iz Bosne i Hercegovine koji je osvojio titulu prvaka u bivšoj državi.

Sarajevo je u sezonu ušlo s legendarnim trenerom Miroslavom Mehom Brozovićem, a pripreme su obavljene u Vitkovićima kod Goražda. Imperativ je bio opstanak u ligi, zapisao je autor monografije "Bordo vremeplov" - Semir Zilić.

U toj sezoni Sarajevo je nadmašilo sva očekivanja, a sezona će se pamtiti i po posljednjoj utakmici koju je u bordo dresu odigrao Asim Ferhatović Hase. Hase se povrijedio u prvom dijelu sezone na gostovanju kod Rijeke na Kantridi. Na mjesto centarfora prekomandovan je Vahidin Musemić, a legendarni napadač Sarajeva i reprezentacije Jugoslavije te sezone postigao je 16 pogodaka za Bordo tim. Boško Antić je dodao 14, a Boško Prodanović 10. U to vrijeme među navijačima Sarajeva bila je čuvena krilatica: "Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini za pobjedu ne brini".

Sarajevo se za titulu borilo sa zagrebačkim Dinamom, a upravo je Bordo tim u pretposljednjem kolu gostovao kod Dinama s dva boda prednosti na svom kontu (pobjeda je tada nosila dva boda). Susret je završen bez golova pred 40.000 gledalaca, a Sarajevo je u posljednjem kolu savladao fenjeraša Čelik rezultatom 5:2 i donijelo prvu nogometnu titulu prvaka Jugoslavije u Bosnu i Hercegovinu.

Bordo tim je ovaj uspjeh ponovio u sezoni 1984/1985., a osim Sarajeva jedini prvak Jugoslavije iz Bosne i Hercegovine bio je gradski rival Bordo tima - Željezničar 1972. godine.

U pohodu na prvu šampionsku titulu, ekipu Sarajeva je sa klupe u svih 30 mečeva vodio Miroslav Brozović, a njemu su u radu asistirali Franco Lovrić, te u drugom dijelu sezone i Ibrahim Biogradlić, naveo je Zilić.

Trener Sarajeva je tokom sezone koristio slijedeće igrače: Sirčo Ibrahim (25 nastupa), Muftić Refik (5), Beatović Boro (1), Fazlagić Mirsad (30), Bajić Milenko (30), Prljača Fahrudin (29), Jesenković Sead (29), Muzurović Fuad (23), Biogradlić Ibrahim (15), Vujanović Dragan (10), Dilberović Sreten (4), Mandić Anton (2), Vujović Svetozar (3), Antić Boško (30), Prodanović Boško (28), Musemić Vahidin (25), Šiljkut Sreten (26), Blažević Stjepan (20), Ferhatović Asim (8), Maglajlija Osman (1), Makić Miodrag (2).

Malo je nedostajalo da Sarajevo te sezone osvoji i duplu krunu, ali je Bordo tim poražen u finalu Kupa Maršala Tita u Splitu od Hajduka na stadionu na Starom placu. Prilikom žrijeba za finalnu utakmicu kojem su prisustvovali i predstavnici Bordo tima, kao i Nogometnog saveza Jugoslavije odlučeno je da se utakmica igra u Splitu.

Splićani su, a to je potvrdio i legendarni nogometaš Hajduka - Ivan Hlevnjak u obje kuglice stavili "Split", a na kraju su ponudili predsjedniku Sarajeva da izvuče domaćina. Druga kuglica nije se provjeravala, a na kraju je Bordo tim na Starom placu poražen rezultatom 2:1.