Talijanski antidopinški tribunal
0

Mutu suspendiran na devet mjeseci!

Totalsport
Adrian Mutu (Foto: AFP/File)
Adrian Mutu (Foto: AFP/File)
Talijanski antidopinški tribunal (TNA) izrekao je Adrianu Mutuu (31), rumunskom nogometašu Fiorentine, devetomjesečnu suspenziju zbog pada na dopinškom testu u januaru.

Izvještavaju o tome talijanske medijske kuće, poput Sky Sport Italije i Gazzette dello Sport.

Nakon dugotrajnog zasjedanja antidopinški su suci odlučili da će devetomjesečna suspenzija biti dovoljna kazna za problematičnog Rumuna, koji je 2004. godine dobio otkaz u Chelseaju jer je bio pozitivan na kokain.

U januaru se u dva navrata (nakon prvenstvenog dvoboja s Barijem i kup-susreta s Lazijem) pokazao pozitivnim na sibutramin, zabranjenu hemijsku supstancu koja se koristi za mršanje.

Tužiteljstvo je od TNA-a tražilo jednogodišnju suspenziju, dok su njegovi advokati nastojali argumentirati da bi četveromjesečna kazna bila i više nego primjerena.

Dva je mjeseca zbog trenutne suspenzije napadač Fiorentine već odradio, tako da će se na terene moći vratiti već u ranoj fazi sljedeće sezone, tačnije 29. oktobra.

Presuda TNA-a, pretpostavljaju talijanski mediji, pridonijet će Mutuovu zadržavanju u Firenci. Ugovor s toskanskim klubom zasad ima do ljeta 2012. godine.