Nogomet
174

MUP KS tužio klubove, od Željezničara traži 430.000, a od Sarajeva 310.000 KM

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tužilo je premijerligaše FK Sarajevo, FK Željezničar i FK Olimpic zbog neisplaćenih faktura za osiguravanje utakmica, a iznosi su izuzetno visoki. MUP potražuje 430.000 KM od Željezničara, 310.000 od Sarajeva i blizu 120.000 od Olimpica. Sarajevski premijerligaši će se s ovim ogromnim problemom nositi zajednički.

Direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak je u izjavi za portal Klix.ba rekao da je njegovom klubu dug obračunat u protekle dvije godine.

"Za osiguravanje utakmica u protekle dvije godine tužbom potražuju 430.000 KM. Mi klubovi nemamo utjecaja na njihovu procjenu o tome koliko je policajaca potrebno na jednoj utakmici. Oni mogu reći 50, a i 150. Cjenovnik se po satu jednog policajca kreće od 16 do 34 KM. Račun za svaku utakmicu ne može biti ispod 12.000, jer svaka utakmica u Sarajevu se okarakteriše kao utakmica visokog rizika", izjavio je Šiljak.

Ranije je bilo pokušaja da se ovaj problem riješi između premijerligaša i MUP-a KS, no, realizacije nije bilo.

"Kako će se ovo riješiti, ne znam. Zajedno sa Sarajevom i Olimpicom smo u martu prošle godine poslali dopis i tražili sastanak, ali do toga nije došlo. Pred kraj jesenjeg dijela prvenstva sam kontaktirao s ministrom unutarnjih poslova KS Nerminom Pećancem, ali nismo imali sastanak u koji je trebao biti uključen i NSBiH, premijer KS, ministar sporta i kulture KS. Premijer i ministar su bili začuđeni što nam MUP KS fakturiše svoje usluge", rekao je direktor FK Željezničar.

Mirsad Šiljak (Foto: Klix.ba)
Mirsad Šiljak (Foto: Klix.ba)

Plavi nisu na gubitku samo kada dočekuju FK Sarajevo na svojoj Grbavici.

"Svaki put nam dostave ugovor u kojem sve tačno navedu, broj policajaca, službenih vozila, specijalaca i slično, ali mi nismo u stanju da toliko platimo. Jedina utakmica u kojoj smo mi na pozitivnoj nuli je derbi protiv FK Sarajevo, sve ostalo su gubici. Na debiju samo usluge policije koštaju od 36 do 38 hiljada KM, a imamo još zaštitare, kontrolore, redare i ostalo", otkrio je Šiljak.

Sada je već jasno da će se ovaj problem rješavati na sudu i to u julu ove godine.

"Rasprava je zakazana u julu, ali mi prije toga moramo uključiti Sarajevo i Olimpic i braniti se, jer se ovo plaća samo u našem kantonu. Održat ćemo sastanak i zajedno ćemo nešto uraditi. Ne ide nam u prilog smjena vlasti, ali mi ne možemo čekati da se formira vlast", jasan je bio direktor sarajevskog premijerligaša.

On je najavio da će sarađivati sa Sarajevom i Olimpicom u rješavanju novog velikog problema u našem nogometu.

"Provjeravamo da li ovo postoji i u jednom zakonu, nakon čega ćemo najvjerovatnije zauzeti zajednički stav, zajedno sa Sarajevom i Olimpicom. Prerano je govoriti o konačnom ishodu. Najbolje bi bilo mirnim putem riješiti sve. Nije mala cifra, ne znam ko to može platiti. Svi mi već kroz poreze i doprinose izdvajamo novac za ovakve stvari", završio je Šiljak.

Sarajevo duguje 310.000 KM, Kusturica smatra da je riječ o diskriminaciji

Predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica smatra da je MUP KS obavljao samo redovne aktivnosti.

"Ova je tužba koncipirana na 310.000 KM za ovu godinu, koje MUP traži po svom internom cjenovniku i misli da ima pravo da fakturiše usluge klubovima. Obaviješten sam i da to nije sve. Mi smatramo da je to vrlo slobodno tumačenje te da se radi o redovnim aktivnostima policije, redovnom takmičenju jedne uređene države, gdje se moraju igrati prvenstvene utakmice i u skladu kalendarima FIFA-e i UEFA-e. Dakle, ne radi se o vanrednom događaju koji zahtijeva vanredno angažovanje policijskih službenika", izjavio je Kusturica.

Edis Kusturica (Foto: Klix.ba)
Edis Kusturica (Foto: Klix.ba)

Naveo je da se radi o diskriminaciji jer MUP KS radi drugačije od ostalih.

"Mislim da se radi o jednoj vrsti diskriminacije, jer ovo što se radi ovdje u KS, nema nigdje drugo. U drugim kantonima se plaća taksa od 20 do 100 KM, a MUP osigurava sportske priredbe. Diskiminirani su i policajci, jer je nemoguće da su za isti posao plaćeni različito u Sarajevu u odnosu na Zenicu i slično. Ovdje je nešto pobrkano, nadam se da će nova vlast biti fleksibilna prema ovome", rekao je predsjednik FK Sarajevo.

Istakao je nevjerovatnu činjenicu da tri kluba moraju platiti gotovo milion KM.

"Sport je plemenita aktivnost, u klubu imamo omladince koji vrijedno treniraju, koje smo sklonili sa ulice. Svi smo poreski obveznici i punimo budžet. Uprkos tome, od tri sarajevska premijerligaša se traži gotovo milion KM. To je ispod svakog kriterija. Razočaran sam ovakvim pristupom", kazao je Kusturica.

Potvrdio je riječi direktora Željezničara Mirsada Šiljka te najavio zajednički stav sarajevskih premijerligaša.

"Zajedno ćemo se dogovoriti, a pozvat ćemo i ostale sportske klubove koji igraju redovna takmičenja. Ovo je neka vrsta napada na sport u KS. Mora se pronaći rješenje i ovome stati ukraj ili će se sport u Sarajevu ugasiti", završio je Kusturica.