Popularni Lede za Klix.ba
0

Muharemović: Sa Musemićem možemo napraviti velike rezultate

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Veldin Muharemović
Veldin Muharemović
Veldin Muharemović je jedan od bh. igrača koji je dosadašnje nogometno iskustvo stekao u BiH, Belgiji i Azerbejdžanu. Duži period svoje karijere je popularni Lede proveo na Koševu noseći dres Sarajeva, a sada je član Olimpica. S njim smo razgovarali o njegovim počecima, uspjesima i padovima u karijeri te trenutnim ciljevima.

Kada je počela tvoja nogometna karijera i jesi li imao uzora?

Počeci moje nogometne karijere su vezani za rat. Godine 1993. na ličnu incijativu, a uz punu podršku mog oca, upisan sam u nogometnu školu Bubamara kod Predraga Pašića, gdje sam proveo punih 10 godina školovanja. Nakon toga sam potpisao prvi profesionalni ugovor sa FK Sarajevo. To se dogodilo 2003. godine. Uzora nisam imao, vjerovao sam u svoj rad i trud.

Šta ti je ostalo u sjećanju iz "prvog mandata" kada si nastupao za FK Sarajevo? Koji su ti najveći uspjesi?

Ono što me najviše veže za FK Sarajevo je prije svega velika čast što mi je ukazana prilika da obučem dres najomiljenijeg kluba i osjetim podršku onih u čijim sam redovima sa ponosom i sam stajao. Ako izuzmem ono najgore iz tog perioda, a to su nekoliko teških povreda, lom noge i povreda lobanje, ono što bih izdvojio su osvajanje Kupa BiH 2005., osvajanje titule prvaka BiH 2007. godine te utakmice na međunarodnoj sceni, kao i gol koji sam postigao na utakmici protiv Genka.

Nakon sjajnih igara u bordo dresu, otišao si u belgijski Lokeren. Šta nam možeš reći o tom periodu svoje karijere?

To je za mene prije svega bilo veliko životno iskustvo, uključujući naravno i profesionalno zbog kojeg sam i bio tu. Dvije i pol godine koje sam proveo tamo su za mene predstavljale ostvarenje profesionalnog plana, donijele su mi dobrih uspomena, a tako i onih loših koje su doprinijele da moja karijera ode u suprotnom smjeru od željenog. Pored velike želje za napretkom, sportska (ne)sreća i povrede su me usporile u ostvarenju plana i dovele do toga da se ponovo vratim u Sarajevo.

Kakvi su uslovi u Belgiji? Koliko su kvalitetni tamošnji klubovi?

Uslovi u Belgiji su fantastični, kao i u svakoj zemlji zapadne Evrope. Mislim da je to zemlja koja je idealna za odlazak mladog, perspektivnog igrača iz BiH i koja pruža sve uslove za napredovanje. Klubovi su veoma kvalitetni i vrlo organizovani na svim poljima, kako finansijskim, tako i profesionalnim. Dodajem da bi Jupiler liga bila manje kvalitetna da nema angažmana stranih igrača.

Nakon Lokerena si se vratio u Sarajevo, ali si se kratko zadržao. Zbog čega si ponovo napustio klub sa Koševa?

Nakon Lokerena sam proveo godinu dana u FK Sarajevu, gdje smo i pored burne situacije u klubu postali viceprvaci BiH i omogućili Sarajevu nastup u Evropi. Poslije toga sam odlučio prihvatiti ponudu azerbejdžanskog viceprvaka Xazar Lankarana, nakon čega slijedi još burniji period u mojoj karijeri.

Nastupao si kratko za ekipu Xazar Lankaran u Azerbejdžanu. Zašto si se ubrzo vratio i šta je to što privlači bh. igrače u tu ligu?

Praktično sam se nakon mjesec dana vratio iz Azerbejdžana sa negativnim iskustvom sa tamošnjim čelnicima kluba. Nakon što je regularno protekao proces mog prelaska u taj klub, uslijedile su međusobne nesuglasice, što je dovelo do toga da se vratim u BiH. To je zemlja koja izuzetno mnogo ulaže u nogomet, ali zbog svog egoizma zaostaju za evropskim zemljama u dijelu vezanom za profesionalizam i odgovornost.

Mnogi su nakon tvog povratka u BiH očekivali da ćeš opet zaigrati za Sarajevo, no, dogovorio si se s Olimpicom. Šta je razlog tome?

Mnogi su, kao i ja, očekivali isti ishod, međutim, stvari su se promijenile za taj mjesec mog odsustva. Po povratku sam nastavio trenirati, ali sa drugim timom FK Sarajevo, očekujući poziv nekoga iz kluba, koji sam na kraju dočekao posljednji dan prijelaznog roka, što je za mene bio znak da na mene u tom klubu ne računaju. Kako za moju porodicu, tako i za mene, uslijedila je teška, ali i logična odluka o prelasku u FC Olimpic.

Na klupi Olimpica je ponovo Husref Musemić s kojim si sarađivao u Sarajevu. Kakav odnos imaš s njim, može li on ekipu dovesti u vrh i osigurati Evropu?

To je čovjek koji je puno doprinio u mojoj karijeri i čovjek koji me je trpio kada mi je najviše trebalo. Naravno da imamo korektan odnos i radujem se ponovnoj saradnji s njim. Apsolutno stojim iza toga da sa njim možemo napraviti velike rezultate.

Kakav je osjećaj kad istrčiš na teren i igraš protiv Sarajeva?

Vrlo, vrlo težak! Ali kao i svaki profesionalac, tako i ja, moram da se nosim s tim.

Ko je favorit za osvajanje ovogodišnje titule prvaka BiH?

Mislim da FK Sarajevo ima posloženu ekipu i trenera sa kojim će vjerovatno očekivano, shodno dosadašnjim rezultatima, biti ovogodišnji favorit za ovajanje titule prvaka BiH. Ima tu još nekoliko jakih konkurenata, gdje mogu spomenuti gradskog rivala FK Željezničar te nekolicinu klubova koji su se izdvojili u vrhu tabele.

Jesi li imao ambicija nastupati za reprezentaciju BiH i da li žališ što svoju karijeru nisi proširio i na to polje?

Do sada sam već imao tri nastupa za reprezentaciju BiH, što za mene kao igrača predstavlja veliku čast i naravno ne bježim od toga da za te stvari nikada nije kasno. Ko zna, možda se dogodi da opet s ponosom obučem dres reprezentacije BiH.

S obzirom na trenutnu formu, mogu li Zmajevi do plasmana na Svjetsko prvenstvo?

Većina Bosanaca i Hercegovaca smatra da ćemo "prošetati" grupom i otići u Brazil. Činjenica je da imamo jaku ekipu na koju selektor Sušić može računati, ali moramo imati i dozu opreza. Ne trebamo sumnjati u naše Zmajeve.

Želiš li se nekad vratiti na Koševo i ponovo obući bordo dres?

Čudni su putevi Božiji! Ljubav, želja i volja su jedno, a mogućnosti su drugo. Vidjet ćemo šta vrijeme nosi, bar se to u nogometu nikada ne zna.