Bez lažne skromnosti
126

Mourinho: Ja sam najtrofejniji trener u zadnjih 10 godina

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Jose Mourinho (Foto: AFP)
Kao nove ciljeve u karijeri kontroverzni portugalski nogometni trener Jose Mourinho je naznačio osvajanje Lige prvaka s trećom različitom ekipom, osvajanje i treće najsnažnije evropske lige, te na koncu trofej s reprezentacijom Portugala.

Činjenice su nepobitne, a one nedvosmisleno, voljeli ga ili ne, ukazuju da je Jose Mourinho već sada jedan od najuspješnijih trenera u historiji, te najtrofejniji u zadnjih desetak godina. Portugalac se u razgovoru za talijansku Corriere della Serru okarakterizirao najvećim navijačem Intera u kojeg se svakako jednog dana namjerava vratiti.

"Najveći sam fan Intera. Taj je klub moj dom i definitivno će su jednog dana vratiti u Inter. Naravno, to ne može biti u tako skoroj budućnosti. Imam još dvije godine ugovora s Realom i nikada nisam rekao da ću prije njegovog isteka napustiti Madrid", izjavio je Mourinho koji je, podsjetimo, 2010. godinu na kormilu Intera okončao trostrukom krunom. Osvojili su "nerazzurri“ pod njegovim vodstvom Ligu prvaka, Seriju A i talijanski kup.

U poznatoj maniri Mourinho je potom razgovor usmjerio na svoje rezultate i velike planove za budućnost.

"U posljednjih deset godina niko nije osvojio više trofeja od mene. Nemoguće je stalno pobjeđivati, a ukoliko vam to ipak redovito uspjeva onda postajete dio historije. Ljudi se često ne sjećaju tačno kako se što dogodilo, ali pobjednike uvijek pamte, pa kada vam se ukaže prilika da pobjeđujete ne smijete je propustiti. Nakon toga trebate uvijek iznova željeti i pobjeđivati", smatra 49-godišnji trener koji u bliskoj budućnosti želi obarati rekorde s Realom, a potom i reprezentacijom Portugala.

"Imam tri velika cilja. Prvo želim biti prvi koji će s trećom različitom ekipom osvojiti Ligu prvaka (Porto, Inter, Real?), a nakon toga želim kompletirati naslove prvaka u tri najsnažnije evropske lige (Engleska, Italija, Španija?). Zadnji, ali ne manje važan cilj, želja je da budem prvi selektor koji će nešto osvojiti s reprezentacijom Portugala – zaključio je uvijek "kromni“ Mourinho.