Treća saradnja
6

Mourinho bi mogao dovesti Matića u Romu, tradicionalno se oslanja na "poznate" igrače

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho mogao bi ponovo sarađivati sa srbijanskim nogometašem Nemanjom Matićem i to treći put.

Mourinho je Matića doveo u Chelsea, a potom su sarađivali i u Manchester United. Poznato je da se Portugalac često okreće svojim nekadašnjim nogometašima jer zna da im može vjerovati, a poznaje i njihove kvalitete.

Podsjetimo, Mourinho je izuzetno cijenio Manichea kojeg je doveo u Porto 2002. godine nakon što su sarađivali u Benfici. Upravo je Maniche bio ključan za domaće titule Porta, kao i za osvajanje Kupa UEFA i Lige prvaka.

Zajedno su bili i u Chelseaju u sezoni 2005/2006 uz još nekoliko igrača koji su ranije igrali za Porto.

Nakon osvajanja Lige prvaka 2004. godine, Mourinho je otišao u Chelseaja te je sa sobom poveo Ricarda Carvalha i Paula Ferreiru. Tu je bio i golman Henrique Hilario, ali kao posuđen igrač. Došao je 2006. godine na početku posljednje Mourinhove pune sezone na Stamford Bridgeu te je dobio priliku nakon povreda golmana Petra Cecha i Carla Cudicinija.

Iako se povezivao s bivšim igračima kada je postao trener Intera, ipak nikog od njih nije doveo.

Međutim, kada je prešao u Real, Portugalac je odmah "pozvao" Carvalha, kao i Lassanu Diarru iz Chelseaja.

U sezoni 2012/2013 je također iz Chelseaja doveo Michaela Essiena.

Novim potpisom za Chelsea, Mourinho je vratio Didiera Drogbu te je kupio Matića. S druge strane, prodao je Juana Matu u Manchester United, a upravo ovaj igrač je bio ključan kada je The Special One postao menadžer Manchester Uniteda.

Također, doveo je i Zlatana Ibrahimovića u United nakon što ga je prethodno trenirao u Interu. U drugoj sezoni je stigao Matić kao i Romelu Lukaku kojeg je poznavao iz Chelseaja.

U Tottenham nije dovodio "poznata lica", a u Romi je zatekao nekadašnje Unitedove igrače Chrisa Smallinga i Henrikha Mkhitaryana.

Mkhitaryan se poput Mate mučio u prvoj sezoni pod vodstvom Mourinha te je poslan u Arsenal u zamjenu za Alexisa Sancheza, a Armenac je završio u Romi gdje je postao ključni igrač.