Nogomet
20

Motivisani Borac stiže na Koševo, Željo traži pobjedu nakon 46 dana posta

Piše: Edin Isanović
Na Koševu se igra derbi kola (Foto: Klix.ba)
Na Koševu se igra derbi kola (Foto: Klix.ba)
Sve utakmice 9. kola BHT Premijer lige igraju se danas. Na najvećem bh. stadionu snage će odmjeriti lider Borac i drugoplasirano Sarajevo. Bordo tim je u dosadašnjem toku prvenstva izgubio pet bodova na Koševu, pa se pobjeda nameće kao imperativ. Aktuelni viceprvak sa dosta opreza i respekta dočekuje Banjalučane.

"Uvijek kada igraju prvi i drugi na tabeli, to je derbi. Međutim, sve osim pobjede u ovoj utakmici za nas bi bilo nezgodno i neprijatno. Želimo li ostati na vrhu, ovu utakmicu moramo dobiti. Osim toga, imali smo dosta kikseva na Koševu, tako da nam se novi ne smije desiti", rekao je Musemić na konferenciji za medije.

Husref Musemić hoda po tankoj žici

Starteg Bordo tima hoda po tankoj žici i u slučaju neuspjeha lako bi se moglo desiti da bude smijenjen. Na Koševu se kiksevi u serijama ne opraštaju, a njih je u posljednje vrijeme bilo mnogo. Musemiću se, osim pet izgubljenih domaćih bodova (poraz od Širokog Brijega i remi sa Mladosti), može prigovoriti na sramotnom ispadanju iz Evropske lige od Kukesija i lošim izdanjima protiv tima iz San Marina.

Osim toga, ono što najviše iritira pristalice Sarajeva jeste defanzivna formacija. Prvi šef struke Bordo tima danas će biti lišen usluga Džakmića (povreda) i Trivunovića (kartoni). U konkurenciji je Irfan Vusljanin.

U Borcu dosta mirno očekuju sudar sa Sarajevom. Dragan Jović, koji je prošle godine vodio koševskog premijerligaša, naglašava da je ovo veliki derbi i da pobjednika mogu odlučiti sitnice. U timu iz Banje Luke bili bi zadovoljni i osvajanjem boda.

Plavi bez prava na kiks

Za Željezničar nema puno filozofije u dvoboju sa Leotarom. Izabranici Dine Đurbuzovića jednostavno moraju osvojiti tri boda ili će se naći u izuzetno neugodnoj situaciji. Plavi su posljednji prvenstveni trijumf upisali još 10. augusta na gostovanju kod Viteza.

Posljednjeplasiranom Rudaru na megdan stiže neugodni Velež. Prijedorčani ističu da će dati sve od sebe kako bi osvojili kompletan plijen i približili se luci spasa. No, znaju da do prve pobjede neće doći lako i da će na suprotnoj strani imati kvalitetnog suparnika. Rođeni su sa mnogo optimizma otputovali u Prijedor.

Zvijezdi na noge dolazi Mladost iz Velike Obarske. Tim iz Gradačca u posljednje vrijeme igra dobro, a svi u klubu vjeruju da će uspješnu seriju nastaviti i protiv novajlije u ligi. Ipak, trebaju biti oprezni. Mladost je nedavno na Koševu osvojila bod.

Travnik će odmjeriti snage sa Olimpicom. Veziri se nadaju da mogu savladati kvalitetnog rivala i još više se približiti sredini tabele. Međutim, Vukovi sjajno igraju u gostima.

Čelik gostuje u Zenici

Vitez će na Kamberovića Polju ugostiti Čelik. Crveno-crni će tako gostovati u svom gradu. Izabranici Vlade Jagodića u posljednje vrijeme igraju loše i susret sa novim premijerligašem vide kao izvanrednu priliku da poprave dojam. Čelik će imati i veliku podršku sa tribina. Domaćin ove utakmice najavljuje ofanzivnu igru.

Radnik će nakon sjajnog izdanja i pobjede u Istočnom Sarajevu ugostiti Široki Brijeg. Izabranici Srđana Bajića nadaju se novom trijumfu. Gosti sa Pecare su sa mnogo samopouzdanja, nakon trijumfa nad Željezničarom, otputovali u Semberiju.

Ambiciozni Zrinjski neće odustati od napadačke formacije u okršaju sa Slavijom na svom terenu. Plemići će težiti osvajanju nove "trice" koja će ih ostaviti u vrhu tabele.

Raspored i satnica:

Rudar P. – Velež 16:30 sati Zvijezda – Mladost V.O 16:30 sati Travnik – Olimpic 15.30 sati Vitez – Čelik 16:30 sati (prijenos na BHT1)

Radnik – Široki Brijeg 16:30 sati Sarajevo – Borac 17:00 sati (prijenos na Arena Sport) Željezničar – Leotar 18:30 sati Zrinjski – Slavija 18:30 sati

Tabela Premijer lige BiH, 8. kolo:

  1. Borac 8 5 2 1 17
  2. Sarajevo 8 4 3 1 15
  3. Zrinjski 8 4 2 2 14
  4. Široki Brijeg 8 4 2 2 14
  5. Velež 8 3 4 1 13
  6. Olimpic 8 3 3 2 12
  7. Radnik 8 3 3 2 12
  8. Slavija 8 3 3 2 12
  9. Željezničar 8 3 2 3 11
  10. Zvijezda 8 3 0 5 9 11.Mladost V. O. 8 1 5 2 8
  11. Čelik 8 1 5 2 8
  12. Travnik 8 1 4 3 7
  13. Vitez 8 1 3 4 6
  14. Leotar 8 1 3 4 6
  15. Rudar Prijedor 8 0 4 4 4