Nogomet
17

Mostarski derbi pripao Zrinjskom, Velež tone sve dublje

Piše: O. T.
Mostarski derbi pripao Zrinjskom (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
U 13. kolu BHT Premijer lige odigran je derbi gradskih rivala u Mostaru između Veleža i Zrinjskog na stadionu u Vrapčićima, a slavili su gosti golom Stojkića.

Već u trećoj minuti gosti su imali veliku priliku, ali je prečka spasila gol Veleža. Zrinjski je nakon toga nastavio prijetiti, a tenzije na utakmici su se povećavale, pa je do 14. minuta glavni sudija meča Irfan Peljto već pokazao tri žuta kartona.

Narednu veliku šansu imali su ponovo gosti, kada je u prilici bio Zakarić, a igrala se 25. minuta. Jasno je bilo da će Velež i ovog puta teško izvući dobar rezultat, jer su Plemići pokazali zašto zauzimaju drugo mjesto na tabeli.

Prvu prilku za Velež imao je Janković nedugo nakon što je zaprijetio Zakarić, ali nije Zrinjski dopustio da se domaćin razigra i u 36. minuti Plemići dolaze do vodstva kada glavom pogađa Stojkić koji je ostavljen potpuno sam.

Na odmor se otišlo sa rezultatom 1:0 za gostujući tim koji je odigrao dosta bolje od Veleža koji je nastavio sa očajnim igrama.

Nakon dvije minute igre u drugom poluvremenu Zrinjski je zaprijetio nakon centaršuta Zakarića, ali je kapiten domaćih Maletić spasio svoj tim.

Zrinjski je i u 54. minuti prijetio kada je Zakarić šutirao. Upravo je Zakarić bio jedan od igrača koji su se najviše istaknuli u ovom meču.

U trenucima kada je Velež pokušavao graditi igru i tražiti put do izjednačenja navijači domaćih su počeli sa korištenjem pirotehničkih sredstava, pa je meč u periodu između 58. i 64. minute bio prekinut.

Nakon prekida nismo vidjeli bolju igru na terenu i do kraja utakmice skoro da nije bilo uzbuđenja pred golovima Bobića i Karačića.

Ovim porazom kriza Veleža se nastavila i Rođeni su sa sedam bodova pretposljednja ekipa tabele. Iza njih je Drina iz Zvornika, jedini tim kojeg su Rođeni u dosadašnjem dijelu sezone uspjeli savladati.

Zrinjski je ponovo sačuvao svoju mrežu i fascinantno je da su u 13 utakmica Premijer lige primili samo četiri pogotka.

Rezultati 13. kola Premijer lige BiH: Mladost - Sarajevo 2:1, Vitez - Rudar 3:1, Olimpic - Drina 4:0, Radnik - Slavija 2:1, Sloboda - Travnik 2:0, Velež - Zrinjski 0:1. Borac - Široki Brijeg igraju u 17 sati. Sutra igraju Željezničar - Čelik (14.30).

Tabela:

  1. Sloboda 28
  2. Zrinjski 27
  3. Radnik 25
  4. Sarajevo 22
  5. Široki Brijeg 22 (-1)
  6. Slavija 20
  1. Čelik 19 (-1)
  2. Mladost 19
  3. Željezničar 17 (-1)
  4. Olimpic 16
  5. Vitez 16
  6. Travnik 13
  7. Rudar 12
  8. Borac 12 (-1)
  9. Velež 7
  10. Drina 6