Jose Mourinho
0

"Moj nogomet je – engleski nogomet!"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Interov portugalski trener Jose Mourinho u izjavi za The Times naznačio je da bi volio opet raditi u kolijevci nogometa – Engleskoj.

Nakon što je s Portom iznenađujuće osvojio Ligu prvaka 2004. godine, Mourinho je prihvatio veliki izazov i skrasio se u Chelseaju, s kojim je osvojio dva naslova prvaka Engleske, dva trofeja u Carling Cupu i jedan u FA Cupu. Ipak, nije uspio osvojiti trofej koji je gazda Roman Abramovič najviše priželjkivao – Ligu prvaka. Mourinho je od prošle sezone na kormilu Intera, te je s milanskim klubom u svojoj prvoj sezoni osvojio Seriju A, četvrti put u nizu za Inter.

Mourinho i dalje intenzivno prati događaje u Premiershipu, ali svoje planove zasad veže samo za Inter, s kojim je u svibnju produžio ugovor do 2012. godine. Navodno je njegov ugovor vrijedan 9 miliona eura po sezoni, što ga čini najskupljim trenerom na svijetu.

"Sasvim sigurno je nerealno očekivati moj ostanak na klupi Intera tako dugo koliko je, recimo, Sir Alex Ferguson dugo na klupi Manchester Uniteda. No, spreman sam za sljedeću fazu svoje karijere. Uvijek želim raditi posao s drukčijom perspektivom u odnosu na onaj prethodni", kaže Mourinho, te pojašnjava.

"U Portu je moj cilj bio zaraditi dobar posao u inozemstvu. U Chelseaju sam želio kreirati klupsku povijest, budući da taj klub prije mog dolaska pola stoljeća nije bio prvak. No, oduvijek sam znao da se u tom klubu neću moći predugo zadržati, budući da Chelsea nije imao uobičajenu englesku kulturu po pitanju stabilnosti. Odmah sam spoznao osobnost Romana Abramoviča i ljudi koji su ga okruživali i shvatio da to nije posao za deset godina, što se mene tiče".

"Dolazak u Italiju značio je dolazak u zemlju koja je ''majka taktike'', zemlja ''catenaccia'', odbrambenog nogometa. Nije mi cilj bio samo osvojiti naslov prvaka u trećoj različitoj ligi, već i dokazati se u državi u kojoj su strani treneri imali malo uspjeha. Volim Inter i drago mi je da imam priliku graditi budućnost tog kluba. Ja nisam sebičan trener, vodim računa o klupskoj budućnosti i razvoju mladih igrača. No, Italija nije zemlja za to. Engleska je takva zemlja, a moj nogomet je – engleski nogomet!", rekao je Mourinho.