Nogomet
86

Mogu li Zmajevi dobiti zvanični tekst himne prije polaska za Brazil?

Piše: Am. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pojedini poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine smatraju da BiH neće dobiti zvanični tekst himne do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu. Naša zemlja bi tako mogla biti jedina zemlja na Svjetskom prvenstvu bez zvaničnog teksta himne.

Historijski uspjeh bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije, po svemu sudeći, neće dobiti potrebnu i traženu podršku bh. političara, koji su oborili posljednju inicijativu o usaglašavanju i usvajanju teksta himne BiH, koju je još krajem prošle godine podnio poslanik Mladen Ivanković Lijanović.

“Nije bilo kritične mase za usvajanje takve inicijative, pa je ona odbijena. Nakon sjajnog uspjeha, naši dečki su zaslužili tekst himne. Moram reći da, nažalost, trenutno nema konsenzusa među poslanicima i zato nisam optimista da će zvanični tekst himne biti usvojen”, kaže za Klix.ba Mladen Ivanković Lijanović.

Poslanik Hilmo Neimarlija je bio član Komisije za izbor teksta himne BiH koja je prihvatila prijedlog teksta nastao kombinacijom tekstova Benjamina Isovića i Dušana Šestića. Ovaj prijedlog je prije nekoliko godina imao i podršku i nekih političara iz bh. entiteta Republike Srpske, ali je ipak oboren u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Komisija je zaista uspješno završila svoj posao, ali prijedlog nije prošao. Za novi tekst trebala bi biti formirana i nova komisija. Vidjet ćemo u narednim danima kakve su mogućnosti da se procedura obnovi. Bilo bi divno da dobijemo himnu do početka Svjetskog prvenstva”, ističe Neimarlija.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, smatra da će BiH u budućnosti dobiti zvanični tekst himne, ali da to neće biti moguće usaglasiti do juna.

"Izuzetno me raduje plasman reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo, ali mislim da nije moguće do početka prvenstva usvojiti tekst himne. Ne postoji politička volja da se dođe do teksta kojim bi svi bili zadovoljni. Nadam se ćemo u budućnosti doći do kompromisa, ali mislim da je intoniranje himne sasvim dovoljno da se patriotski obilježi početak utakmica na prvenstvu", kaže Prodanović.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 1995. godine usvojilo tekst i muziku himne "Jedna si jedina”. Himna je bila u upotrebi do 1998. godine kada je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Carlosa Westendorpa, zamjenjena himnom bez teksta, koja je nazvana "Intermezzo” a koja je i danas u upotrebi.

Tekst himne "Jedna si jedina" navijači i danas pjevaju na svim utakmicama reprezentacije BiH, iako odudara od melodije usvojene himne.