Sjećanje na utakmicu sa Brazilom
0

VIDEO / Mirsad Dedić: Neka sada bude 1:0 za BiH

Piše:Edin Isanović
Mirsad Dedić stajao je na golu bh. reprezentacije prije šesnaest godina kada se igrala prijateljska utakmica sa Brazilom. Naš državni tim gostovao je u ovoj zemlji i poražen je minimalno sa 1:0. To se desilo u decembru 1996. godine. Za šest dana Zmajevi će odmjeriti snage sa istim suparnikom. Okršaj će ponovo imati prijateljski predznak.

Razgovarali smo sa nekadašnjim čuvarom mreže našeg nacionalnog tima. Dedić se s dosta ponosa prisjetio dvoboja u Manausu.

"U to vrijeme, to je bio veliki događaj. Bili smo mlada država, a dobili smo priliku da igramo protiv jednog Brazila. Pamtim da je pola bh. lige nastupalo za državni tim. Pružili smo dostojanstven otpor favorizovanom domaćinu. Iskreno, svi smo se malo i pribojavali. Međutim, igrali smo dobro. Čak smo i poveli 1:0, ali je Bolićev gol poništen. Izvanredno iskustvo, premda smo poraženi golom Ronalda u 75. minuti“, kaže Dedić za Sarajevo-x.com, i dodaje kako je bilo izuzetno lijepo vrijeme.

"Sjećam se da je bilo dosta vatrometa, dočekala nas je izvanredna atmosfera na stadionu. Ronaldo i saigrači bili su smješteni u istom hotelu gdje i mi. Prije početka meča objekat je bio okružen novinarima koji su tražili izjave brazilskih zvijezda“. Popularni Deda naglašava da je nakon 16 godina naša reprezentacija mnogo ozbiljnija i vjeruje kako će parirati Brazilcima u Švicarskoj.

"Imamo respektabilan tim. Aktuelna reprezentacija ima i glavu i rep. Mislim da nas Brazilci neće pobijediti. Neka sada bude 1:0 za nas“, kroz smijeh je zaključio razgovor Mirsad Dedić.

Da podsjetimo, tada su boje BiH branili: Dedić, Kapetanović, Beširević, Pintul, Geca, Ramčić, Glavaš, Dadić, Begić, Turković, Bolić, Salihamidžić, Osmić, Šabić i Musić, a selektor je bio Fuad Muzurović.