Reakcija na žalbu
43

Milošević: Žestoki startovi u BiH su bili praksa, a ne Modrićev izolovan slučaj

N. Kustura
Semjon Milošević
Semjon Milošević
Nekadašnji štoper rodom iz Čapljine Semjon Milošević imao je bogatu igračku karijeru u kojoj je nastupao, između ostalih, za Leotar, Zrinjski, Sarajevo, Slobodu, Čelik te u Azerbejdžanu, Poljskoj i Crnoj Gori.
Posebno je upečatljiv bio u dresu Bordo tima i Zrinjskog, ali i Leotara, koji je bio dominantan u bh. nogometu početkom novog milenija. Bio je svojevremeno izabran i za najboljeg štopera lige.

Kao član trebinjskog kluba imao je priliku uživo gledati još uvijek aktuelno najboljeg igrača svijeta Luku Modrića, koji je tada nastupao za Zrinjski, a u svojoj autobiografiji "Moja igra" Hrvat je istakao kako mu je najteže bilo igrati upravo u Trebinju.

Vruća gostovanja

"Sjećam se utakmice protiv Zrinjskog, ali nisam nastupao zbog povrede. Ne sjećam se detalja, ali sam odmah uočio da je Modrić igrač koji je nogometnim žargonom 'lagan na nogama'. Mislim da se u Modrićevoj priči radi o individualnom iskustvu jer je generalno gledano cijela liga bila takva. U to vrijeme, Leotar je bio aktuelni prvak i nastupali smo u kvalifikacijama za Ligu prvaka gdje smo u drugom pretkolu eliminisani od Slavije iz Praga. Generalno imali smo tada odličan tim i bili mamac za dolaske na stadione širom BiH. Ne sjećam se gostovanja Leotara na koje nije došlo nekoliko hiljada ljudi. Zrinjski je te sezone jedva ostao u ligi, a mi smo imali dosta finansijskih problema pa smo na kraju završili ispod očekivanja. To je bila druga sezona nakon nastanka Premijer lige, koja se od sezone 2002/03. igrala na prostoru cijele BiH. Shodno tome, sjećanja iz rata su bila još svježa pa su bile izraženije i tenzije. Međutim, obzirom na dešavanja iz prošlosti mislim da je to i normalna stvar. S toga i proizilaze ta vruća gostovanja i zato kažem da su takvi startovi o kojima Modrić govori bila praksa, a ne izolovan slučaj", rekao je Milošević za portal Klix.ba.

Nekadašnji štoper ističe da su u to vrijeme posebno teške bile gostujuće utakmice.

"Da bi ste trijumfovali u gostujućoj utakmici, morali ste sve pobijediti. Domaći teren, domaće gledatelje i ponekad tendenciozno suđenje. Nogomet je bez sumnje bio kvalitetniji. Bilo je više igrača koji su proizašli iz starog jugoslovenskog sistema i mislim da je s te strane liga malo drugačija danas. Također, više se utakmice prenosi preko malih ekrana, igračima je olakšano s te strane da prikažu svoj kvalitet i budu malo zaštićeniji pred očima javnosti. Također, tereni su bolji i sve to bi u budućnosti trebalo doprinijeti ljepšem nogometu u kojem će kreativci biti zaštićeniji. S druge strane, figurativno rečeno 'što te ne ubije, to te ojača', što je u slučaju Modriča, gdje je on i sam više puta opisao u svojim iskustvima igranja u Premijer ligi. Isticao je da ga je to naučilo i očvrsnulo da se nadljudskim naporima može postići mnogo pa je baš odavde iz Premijer lige krenuo njegov pohod ka najboljem igraču svijeta, što nikad niti jednom igraču iz ex-Jugoslavije nije uspjelo. Mnogo je onih koji žele biti Modrić, a premalo onih koji žele proći njegov put", podvlači Milošević.

Sudbina je htjela da Semjon ne odigra ni utakmicu protiv Zrinjskog u Mostaru jer se bukvalno na zagrijavanju povrijedio.

"Nakon te sezone 2004/05. prešao sam u Zrinjskom gdje sam upravo s njegovim dotadašnjim saigračima Ivicom Džidićem i Davorom Landekom, koje je pomenuo u knjizi, osvojio prvu titulu Zrinjskog u historiji kluba. Modrić je već tada igrao u Interu iz Zaprešića. Kasnije je manje više sve oko njega poznato. O tome ne treba ni trošiti riječi, ali se radi o izvanrednom primjeru za mlade igrače kako ništa nije nemoguće", poručio je štoper koji se formirao u Sutjesci iz Nikšića, koja je igrala u vrhu prve jugoslovenske lige po raspadu, ali je zbog povrede izgubio dragocjeno vrijeme.

Milošević smatra kako Premijer liga BiH uopšte nije loše takmičenje.

Težak posao za Leotar

"Liga ima svoje specifičnosti i jako je dobar korak za nekoga ko se želi baviti profesionalnim nogometom. Problem je što je sport ogledalo države, a neću ništa novo reći ako kažem da je BiH najkoruptivnije društvo u Evropi. Možda i u svijetu, nažalost. Tako se i konačna slika i o nogometu mijenja te se to na neki način povezuje s kvalitetom. Jer nogomet nije samo igra. Poveznica je i sve ostalo", kazao je Milošević, koji se za kraj razgovora osvrnuo i na sunovrat nekada popularnog Leotara.

"Jako je teško pričati o Leotaru. Smiješno je i komentarisati klub sa sjajnom historijom čije rezultate gotovo nemoguće pronaći na internetu. Uz dužno poštovanje prema ligi i učesnicima, Leotar ne bi smio biti tamo. Za povratak u elitni rang potrebno je mnogo. Rekao bih previše i iskreno ne vidim taj kapacitet, barem ne u ovom momentu, koji bi stručno i finansijski mogao iznijeti takav projekt. Šta reći za jedan klub gdje je ponikao tako veliki broj igrača, a koji nema svoj pomoćni teren. Koliko se novca uložilo u neke promašene investicije i igrače, Trebinje je trebalo imati barem tri pomoćna terena s umjetnom travom. To bi bila neka polazna tačka, a tek onda pričati o nečemu drugom", rekao nam je iskreno Milošević za kraj razgovora.