Promjene u Banjoj Luci
72

Milan Tegeltija najavio moguće povlačenje iz Borca: Svjestan sam svojih ograničenja zbog posla

D. P.
Tegeltija se očito ne može dovoljno posvetiti klubu (Foto: D. S./Klix.ba)
Tegeltija se očito ne može dovoljno posvetiti klubu (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik Fudbalskog kluba Borac Milan Tegeltija sumirao je 2023. godinu i najavio moguće povlačenje s ove funkcije u narednom periodu.

Tegeltija je na čelo FK Borac stigao na sjednici Skupštine održanoj početkom aprila ove godine. Tu je naslijedio Stojana Malbašića koji je ulogu predsjednika obavljao od 2020. godine.

Međutim, prema riječima iz današnjeg saopćenja za javnost, Tegeltija se tu ne bi trebao dugo zadržati. Razlog je taj što se poslu ne može posvetiti maksimalno te da Borcu treba predsjednik koji bi se u punom angažmanu mogao posvetiti klubu.

"Završava se kalendarska godina u kojoj je, u aprilu ove godine, FK Borac dobio novi Upravni odbor i novog predsjednika kluba. FK Borac sutra otvara prvi zvanični fan shop u centru Banje Luke. Svi kratkoročni ciljevi za period od kada smo ja i novi članovi Upravnog odbora preuzeli dužnost su ostvareni i stvoreni su uslovi da klub nastavi da raste i rezultatski i organizaciono. Klub je postavljen na zdrave noge, formirana je nova Skupština kluba, usvojen novi statut, imenovan novi predsjednik Skupštine kluba. Ostvaren je sjajan takmičarski ali i marketinški rezultat u proteklom vremenu, posebno u pogledu vizibilitija kluba, odnosno njegove prisutnosti u javnom prostoru i valorizovanja njegovih rezultata u javnosti", naveo je Tegeltija.

Više razgovora sigurno će biti obavljeno tokom zimske pauze i januara, a ne bi bilo neobično i da napusti klub.

"Uspostavljen je ozbiljan i funkcionalan sistem u klubu, koji se, naravno, mora dalje unapređivati i rasti. Možda je, zbog toga, vrijeme da u rukovodstvu kluba razmislimo da FK Borac dobije profesionalnog menadžera - predsjednika Upravnog odbora ili generalnog direktora koji bi se u punom radnom angažmanu kao svom jedinom poslu mogao posvetiti klubu umjesto dosadašnjeg volonterskog tj mene. To bi možda moglo biti značajno unapređenje rada u klubu i sigurno je ideja vrijedna razmatranja, koja ima prednosti i mane o kojima trebamo razmisliti svi u klubu, i o kojoj ću u ovoj prventstvenoj pauzi razgovarati i razmijeniti mišljenja sa mojim prijateljima u rukovodstvu kluba. Ukoliko zajednički zaključimo da bi to moglo unaprijediti rad kluba, funkciju predsjednika Kluba bi prepustio novom menadžeru-predsjedniku kluba", rekao je Tegeltija.

Bivši potpredsjednik Borca, a danas predsjednik, ističe da bi mogao i ostati i da nikada neće bježati od odgovornosti i poslova, ali i da je svjestan vlastitih ograničenja koja ima na funkciji predsjednika kluba.

"Za mene je velika čast i zadovoljstvo biti predsjednikom Velikana iz Platonove, međutim isto tako činjenica je i da je zaista i za mene izuzetno zahtjevno voditi klub kao dodatnu aktivnost, od čega niti sam bježao niti bježim i spreman sam i dalje to da radim ali sam svjestan i vlastitih ograničenja zbog te činjenice koja prati svakog ko je predsjednik kluba na taj način, zbog čega smatram da je ova ideja sigurno vrijedna razmišljanja i razgovora u rukovodstvu našeg kluba. U svakom slučaju Aj Borac", zaključio je Tegeltija.

Inače, Borac je impresivnom serijom rezultata u jesenjem dijelu prvenstva stigao do solidne prednosti na vrhu Premijer lige. Banjalučani imaju sedam bodova više od Zrinjskog na čelu tabele i čak 12 u odnosu na Velež i Sarajevo.

Pred Borcem je žestoka borba za titulu tokom proljeća, a da li će u nju ući s novim predsjednikom, vidjet ćemo tokom zimske pauze.