Nogomet
19

Midtjylland preokretom srušio United, Dortmund rutinski protiv Porta, Villarreal bolji od Napolija

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U prvoj utakmici šesnaestine finala Evropske lige Manchester United je nastavio sa lošim igrama. Crveni đavoli su izgubili na gostovanju kod danskog Midtjyllanda sa 2:1.

Depay je doveo goste u vodstvo u 37. minuti i činilo se da će Van Gaalova četa opravdati ulogu apsolutnog favorita u ovom duelu. No, iako je Romero, koji je iznenada stao na gol nakon De Geine povrede na zagrijavanju prije meča, u nekoliko navrata sjajnim intervencijama spasio svoju mrežu, bio je nemoćan najprije u 44. minuti kod Sistovog šuta, a potom i u 77. minuti kada je pogodio Onuachu za veliko slavlje danske ekipe.

Borussia Dortmund je slavila sa 2:0 protiv Porta. Golove za Milionere, koji su dominirali tokom čitavog susreta, su postigli Piszczek u šestoj i Reus u 71. minuti, a asistent kod oba gola je bio Mkhitaryan.

Sevilla je bez većih problema savlada Molde sa 3:0. Llorente je postigao dva gola (35. i 49.), a Gameiro (72.) jedan.

St. Etienne je u veoma uzbudljivom meču savladao Basel sa 3:2. Domaćin je poveo u 9. minuti preko Salla, a na 2:0 u 39. minuti je povećao Monnet-Paquet. Basel je do izjednačenja stigao golovima veterana Samuela u 44. i Janka iz penala u 56. minuti, no pobjedu domaćinu donio je Bahebeck u 77. minuti susreta.

Anderlecht je zabilježio jako dobar rezultat na domaćem terenu protiv Olympiakosa savladavši ga s minimalnih 1:0. Pobjeda bez primljenog gola u ovoj fazi takmičenja rezultat je koji svaki tim priželjkuje. Odlučujući gol postigao je Mbodji u 68. minuti.

Duel veoma jakih protivnika odigran je i na Artemio Franchi stadionu u Firenzi gdje su se sastali Fiorentina i Tottenham, a na kraju je bilo 1:1 zbog čega gosti mogu biti mnogo zadovoljniji. Tottenham je u ovom meču odmarao najboljeg igrača Harryja Kanea koji je ušao s klupe u 68. minuti, ali to ih nije omelo da u 37. minuti povedu golom Chadlija iz penala koji je izborio lijevi bek Davies. Konačnih 1:1 postavio je Bernardeschi u 59. minuti.

Minimalnu pobjedu upisao je Villarreal protiv Napolija (1:0) u jednom od derbija ove faze takmičenja. Žuta podmornica je na svom El Madrigalu slavila golom Suareza u 82. minuti i ostvarila odličan rezultat pred gostovanje u Napulju naredne sedmice. Dva najbolja igrača igrača Napolija Higuain i Insigne na teren su ušli u 68., odnosno 73. minuti.

Rezultati prvih utakmica šesnaestine finala Evropske lige:

Fenerbache - Lokomotiv Moskva 2:0 Ancerlecht - Olympiakos 1:0 Dortmund - Porto 2:0 Fiorentina - Tottenham 1:1 Midtjylland - Manchester United 2:1 Sevilla - Molde 3:0 St. Etienne - Basel 3:2

VIllarreal - Napoli 1:0 Augsburg - Liverpool (21:05 sati) Galatasaray - Lazio (21:05 sati) Marseille - Ath. Bilbao (21:05 sati) Shakthar - Schalke (21:05 sati) Sion - Braga (21:05 sati) Sparta Prag - Krasnodar (21:05 sati) Sporting - Leverkusen (21:05 sati) Valencia - Rapid Beč (21:05 sati)