Nogomet
0

Michel Platini otvorio Trening centar NSBiH u Zenici vrijedan 10 miliona KM!

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Crkvičkom brdu u Zenici danas je svečano otvoren Trening centar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Otvaranju jednog od najboljih trening centara na Balkanu prisustvovao je veliki broj zvanica, ali i selektor naše nogometne reprezentacije Safet Sušić te igrači Emir Spahić i Senad Lulić. Među zvanicama su bili i nekadašnji bh. asovi Muhamed Konjić, Nermin Šabić, Vlatko Glavaš, kao i članovi Komiteta za normalizaciju Faruk Hadžibegić i Dušan Bajević. U Zenicu su stigli i gosti iz susjedstva Ivan Ćurković i Davor Šuker.

Nakon zabavnog programa, u kojem je nastupao prvak BiH u žongliranju Zlatko Mešić i majstor na gitari Muris Varajić, uslijedila je i ceremonija svečanog otvaranja Trening centra.

Statuu Nogometnog saveza BiH su otkrili predsjednik UEFA-e Michel Platini i predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić te time i trening centar proglasili svečano otvorenim.

Ovaj sportski kompleks od velikog je značaja za razvoj nogometa u Bosni i Hercegovini, a to je u svome obraćanju posebno naglasio predsjednik NSBiH Elvedin Begić.

"Otvorili smo prozor ka Brazilu i napravili iskorak na tom putu. Ovo nas podsjeća koliko su nam FIFA i UEFA pomogle, ne samo sa trening centrom nego i inače, i preskromno je reći samo hvala. Sretan sam da je Platini pomogao realizaciju naših želja. Hvala i načelniku Zenice Husejinu Smajloviću, uz čiju smo podršku stigli do trening centra u kojem će odrastati naši talenti i gdje će boraviti naši Zmajevi", rekao je Begić.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji i izgradnji trening centra u Zenici.

"Izgradnjom smo dobili centar za pripreme svih selekcija i to nam daje nadu da će bolje i sretnije letjeti u visine igre. Naša tuga je što nemamo adekvatan stadion, a posebno razočarenje ide prema strukturama vlasti. Navikli smo da se borimo sami, a na Bilinom Polju svi traže pozivnicu više", rekao je Begić.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini izrazio je zadovoljstvo urađenim poslom i izgledom Trening centra, a po završetku obilaska pozdravio je sve prisutne i zahvalio im se što su uveličali događaj.

"Gospodine predsjedniče, čestitke za lijepi trening centar. Znam da su ove generacije nogometaša nastavak onih koje su igrale u moje vrijeme. Svim novim naraštajima želim da nastave putem kojim su išli ovi nogometaši. Sušiću i reprezentaciji želim sve najbolje. Iako bih trebao biti neutralan, drago mi je zbog onoga što je učinila BiH. Sada mi je drago što sam na nogometnom terenu, jer sam posljednjih godina rješavao političke probleme u kancelarijama", rekao je Platini i zahvalio se Ivici Osimu.

Nekadašnji nogometni as je rekao da je ovo regija s velikm šansama za razvoj nogometa, ali da to treba da se dešava na terenu, a ne pred sudovima.

U okviru Trening centra NSBiH nalaze se jedan nogometni teren sa prirodnom i jedan teren sa vještačkom travom. U objektu, odnosno tribini kompleksa, nalazi se smještajni dio sa 24 dvokrevetne sobe, dva apartmana koja su namijenjena za selektore, sala za sastanke, restoran sa kuhinjom, šest svlačionica, prostor za zabavne aktivnosti, sauna...

Trening centar neće služiti samo za pripreme i odgovarajuće aktivnosti reprezentativnih selekcija. Prema informacijama iz NSBiH, u Trening centru će biti održavani i razni seminari, sastanci i drugi slični događaji.