Nogomet
1k

Mehmed Janjoš novi trener Sarajeva: Treći mandat za čovjeka kojeg je stativa dijelila od Evropske lige

Piše: Edin Isanović
Mehmed Janjoš je novi trener FK Sarajevo, a njegovi pomoćnici bit će Senad Repuh i Zijad Švrakić, saznaje portal Klix.ba. Zvanično predstavljanje novog trenera Bordo kluba bit će obavljeno sutra u 13:00 sati nakon čega će klub krenuti na mini pripreme tokom reprezentativne pauze. Bit će ovo treći mandat za Janjoša na klupi Sarajeva.

Janjoš je u ruke dobio ekipu izgubljenog samopouzdanja, dobio je ekipu koja živi pod pritiskom navijača, a takvo je opterećenje teže od bilo kojeg protivnika na terenu. Dobio je ekipu koja je zapala u mračni tunel, a cilj je pronaći izlaz. Novi strateg tima sa Koševa trebat će malo vremena da vidi sve prednosti i mane aktuelnog igračkog kadra. Kao prvo, treba vratiti poljuljano samopouzdanje raštimanoj ekipi.

Detaljna priprema za utakmicu

Janjoš je do sada u dva mandata sa klupe vodio klub s kojim je kao igrač 1985. godine postao prvak Jugoslavije. U prvoj eri na trenerskoj klupi stigao je do finala play-offa 1998. godine. Sarajevo je tada u borbi za titulu potpuno nadigralo gradskog rivala Željezničar, ali je Hadis Zubanović golom u 90. minuti donio naslov prvaka timu sa Grbavice koji se čekao 26 godina.

Janjoš je ponovo sjeo na bordo klupu u decembru 2008. godine, a na proljeće je izborio plasman u Evropi. Pristalice Sarajeva i danas pamte ljeto 2009. godine kada je koševski tim igrao sjajno na međunarodnoj sceni. Eliminisani su slovački Spartak iz Trnave i švedski Helingborg.

Za plasman u grupnu fazu Evropske lige bh. predstavnik se borio protiv tada izuzetno jakog Cluja. Na najvećem bh. stadionu bilo je 1:1, dok je u uzvratu bilo 2:1 za Rumune. No, Bordo tim se mogao plasirati dalje da Damir Hadžić, umjesto mrežu, nije pogodio stativu praznog gola.

Do kraja jesenjeg dijela tim sa Koševa je igrao dobro i ostao u utrci za naslov. Ipak, na proljeće je ekipa igrala ispod očekivanog nivoa pa je Janjoš krajem marta 2010. godine podnio ostavku. Nakon šest i po godina ponovo je prvi šef struke FK Sarajevo.

Janjoš je u trenerskoj karijeri osim Bordo tima trenirao Olimpic, Iskru iz Bugojna i bihaćko Jedinstvo. Također, bio je s Farukom Hadžibegićem u stručnom štabu bh. reprezentacije 1999. godine, a istom stručnjaku je bio pomoćnik u turskim klubovima Gaziantepsporu, Diyarbakirsporu i Denizlisporu. U igračkoj karijeri osim Sarajeva nastupao je za španski Hercules i Adanu Demirspor.

Navijači tima s Koševa očajnički uzdišu za dobrim trenerom

Poznat je kao izuzetno vrijedan strateg i dobar motivator. To je dokazao u utakmici upravo protiv tada moćnog Cluja. Igrače je toliko inspirisao govor da su motivacijski potencijali eksplodirali u okršaju s kvalitetnijim suparnikom.

Osim toga, detaljan je u pripremi utakmica. Ima više razloga zašto je baš on savršen spoj sa Sarajevom. Uprava kluba kojoj se može dosta toga prigovoriti u radu i zbog grešaka, nada se kako će Janjoš konačno sportski dio sjediniti s poslovnim.

Vjeruju kako su izabrali osobu koja će dati smisao čitavom procesu, dosadašnji promašaji u vrhu stručne piramide usporili su sve klupske tranzicijske procese. Navijači tima s Koševa očajnički uzdišu za dobrim trenerom. Gledanje utakmica Bordo tima za njih je postalo mučenje, vjeruju da je upravo istinska legenda kluba ono što nedostaje.

Na utakmici s Metallehgeom na sjeveru je bio zakačen transparent na kojem je pisalo "Želimo bordo asove u klubu“. Bila je to jasna poruku kako na klupi konačno treba biti čovjek koji dobro zna šta znači nositi bordo dres. Tražili su trenera koji poznaje ambijent u kojem će raditi. Ali konačno su željeli vidjeti stratega koji ima profi licencu. Dakako, tim sa Koševa je sve trofeje osvojio s nekadašnjim igračima. Je li vrijeme da i Janjoša malo pogleda Fortuna? Nedostajala mu je u prethodna dva mandata. Uostalom, mnoštvo je detalja koji su važni i kojima treba biti posvećen.