Nogomet
3.4k

Mehmed Baždarević je novi selektor reprezentacije BiH!

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: AFP)
Mehmed Baždarević (Foto: AFP)
Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održanoj u Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici za novog selektora reprezentacije BiH izabran je Mehmed Baždarević.

Nakon što na sjednici održanoj u četvrtak nije izabran novi selektor, nego je broj kandidata sveden na njih sedam, danas je IO NSBiH donio konačnu odluku. Safeta Sušića će na mjestu selektora zamijeniti Mehmed Baždarević.

Baždarević je izabran iz užeg kruga kandidata u koji su ušli Blaž Slišković, Milovan Rajevac, Igor Štimac, Amar Osim, Sergej Barbarez i Faruk Hadžibegić.

Mehmed Baždarević je rođen 28, septembra 1960. godine u Višegradu. Nogometnu karijeru je počeo u Željezničaru 1978. godine, a za Plave je odigrao više od 300 utakmica. Tokom perioda provedenog na Grbavici Baždarević je dva puta proglašen najboljim igračem bivše Jugoslavije.

Godine 1985. je sa Željezničarom igrao u polufinalu Kupa UEFA. Dvije godine kasnije je prešao u francuski Sochaux, a 1989. godine je proglašen najboljim stranim igračem 1. lige Francuske. U Sochauxu je bio do 1996. godine, a potom je jednu sezonu nastupao za Nimes. Nogometnu karijeru je završio kao igrač Etoile Carougea iz Švicarske.

Baždarević je nastupao za selekcije bivše Jugoslavije, a bio je i prvi kapiten reprezentacije BiH, za koju je odigrao 11 utakmica.

Nakon završetka igračke karijere Baždarević se posvetio trenerskom poslu. Prvobitno je bio pomoćni trener u Sochauxu, pa je vodio rezervni tim. Godine 2003. je preuzeo francuski Istres, koji je nastupao u 2. ligi Francuske.

U sezonu 2003/2004. je ušao u 1. ligu Francuske i time zabilježio najveći uspjeh u historiji tog kluba. Te sezone je izabran i za najboljeg trenera u 2. ligi Francuske. U julu 2005. godine je preuzeo Etoile du Sahel u Tunisu, s kojim je te godine igrao u Afričkoj Ligi prvaka. U aprilu 2006. godine je dobio otkaz zbog izgubljene utakmice u kojoj je klub izgubio titulu prvaka.

Poslije epizode u Tunisu, Baždarević je otišao u Katar i preuzeo klub Al-Wakrah. Tu se zadržao godinu dana, a potom se vratio u Francusku. U decembru 2007. godine je preuzeo Grenoble. U sezoni 2007/2008. je ovaj klub uveo u 1. ligu Francuske. U Grenobleu je ostao tri godine, a potom je postao trener Sochauxa. Nakon jedne sezone se vratio u Al-Wakrah, ali poslije jedne sezone je napustio klub.

Novog selektora reprezentacije BiH očekuje veoma težak posao s obzirom na činjenicu da Zmajevi nakon četiri odigrane kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine ima samo dva osvojena boda.