Intervju za Klix.ba

Mario Stanić: Hadžibegić će prodrmati Zmajeve, navijači ne mogu vječno vaditi Željezničar

Mario Stanić se okušao u ulozi voditelja (Foto: Klix.ba)
Mario Stanić se okušao u ulozi voditelja (Foto: Klix.ba)
...
Razgovarao: N. Kustura
18.01.2023. u 21:14

Legendarni hrvatski nogometaš Mario Stanić posljednjih dana ponovo je dospio u centar pažnje sportske javnosti u regionu nakon što je počeo raditi kao TV voditelj, a za portal Klix.ba govorio je o svom novom poslu i brojnim drugim temama.

Nedavno je održana i premijera prve epizode TV emisije u kojoj je Stanić intervjuisao predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, a među zvanicama su bili brojni poznati gosti koji su došli podržati igrača koji je ponikao u sarajevskom Željezničaru.

"Trenutno radim na TV projektu koji je nastao u organizaciji Sportskih igara mladih i pod pokroviteljstvom Arene sport. Radi se o TV emisiji u kojoj preuzimam ulogu voditelja i intervjuišem proslavljene i uspješne igrače s ovih prostora. Ovaj projekt je veliki izazov za mene, jedno novo iskustvo koje me veseli", rekao je Stanić na početku razgovora za portal Klix.ba.

Naslov emisije je (Ne)uspjeh, a proslavljeni nogometaš nam je pojasnio šta je konačni cilj ovog projekta.

"Ideja emisije je da se kroz spontane razgovore dodirnemo tematike o kojoj se malo govori, da razgovaramo o padovima i porazima, o frustracijama i neuspjesima koji su sastavni dio svake karijere. Iz ličnog iskustva znam da se ta druga, tamnija strana medalje uglavnom potiskuje i ostaje prekrivena debelim slojevima šutnje. To bi mogla biti izuzetno poučna i pozitivna poruka svim mladim generacijama i to je ono što me najviše privuklo ovom projektu. Danas živimo u nekim ludim i površnim vremenima gdje prevladava žutilo i crnilo, živimo u poluvirtuelnom svijetu gdje ima veoma puno sumnjivih autoriteta. Smatram da autentični razgovori, ispovijesti i iskustva vrhunskih sportista mogu potaknuti mlade ljude u njihovom ličnom razvoju", dodao je.

Nezaobilazna tema je reprezentacija Hrvatske koja je u Kataru izjednačila uspjeh koji je ostvarila i generacija u kojoj je 1998. godine igrao upravo Stanić.

"Hrvatska je na ovom Svjetskom prvenstvu osvojila bronzu, a na prošlom, prije četiri godine, osvojila je srebro. Naša generacija je 1998. probila led i osvojila bronzu. U zadnjih 20-ak godina Hrvatska se tri puta penjala na postolje. To nije pošlo za rukom ni mnogo većim nogometnim silama koji kontinuirano ulažu milione i milijarde u nogometne nacionalne lige, sisteme i strukture. Obzirom da je u vrhunskom sportu najteže i najzahtjevnije imati kontinuitet, smatram kako je ovo najveći uspjeh. Hrvatska je s ovom medaljom pokazala kontinuitet i dominaciju, a to je ono čemu svi teže", rezonovao je Stanić.

Stanić u razgovoru s našim novinarom (Foto: Klix.ba)
Stanić u razgovoru s našim novinarom (Foto: Klix.ba)

Istakao je da prati i reprezentaciju Bosne i Hercegovine te kako je primijetio da naša "A" selekcija stagnira.

"Gledajte, stagniraju i puno veće nogometne nacije. Samo da napomenem, Italija se nije plasirala već drugi put zaredom na Svjetsko prvenstvo, a Njemačka drugi put zaredom nije uspjela proći grupnu fazu. Paradoks nogometa je upravo u tome što je to jednostavna igra koja zahtjeva kompleksne procese. Znanje, struka, predanost, taktike, formacije, fokus, zajedništvo i na kraju vrijeme odnosno strpljenje. Nije lako sve to posložiti i izbalansirati. Meni je stvarno teško reći koji su krajnji dometi reprezentacije BiH. Za detaljniju analizu čovjek mora biti unutra, mora biti dio cjeline i iznutra posmatrati cjelokupno stanje. Ovako izdaleka je lako pametovati, ali bilo bi to neodgovorno s moje strane. Dolazak Hadžibegića će sigurno donijeti novu energiju i prodrmati atmosferu. Vjerujem da Faruk ima znanja i iskustva da napravi rezultatski iskorak, ali sam isto tako siguran da je pred njim težak i kompleksan posao. U svakom slučaju bih volio da se BiH plasira na Evropsko prvenstvo i ovim putem im želim puno sreće", podvukao je.

Stanić je i dalje emotivno vezan za Željezničar, klub u kojem je ponikao.

"Koliko vidim, Željo već duže vrijeme prolazi kroz turbulentan period u kojem na površinu izlaze raznorazni finansijski dugovi koji opterećuju normalno funkcionisanje kluba. Veoma mi je žao da se to događa. Nemam provjerene informacije ko je sjedio u upravi i ko je svojim nemarnim upravljanjem doveo klub u ovakvo stanje. U jednom trenutku, prije nekoliko godina, imao sam dojam da Željo izlazi na pravi put. To je bilo vrijeme kad je Misimović bio predsjednik kluba. Da stvar bude gora i tužnija, Željo ima ogroman potencijal. Taj potencijal su bili i ostali vjerni navijači koji svojim nesebičnim akcijama uvijek pomažu i vade klub iz blata, ali to ne može trajati vječno. To je samo gašenje požara i nema nikakve veze sa strategijama i zdravim poslovanjem kluba. Egzistencija kluba nikad ne bi trebala biti dovedena u pitanje, a to se događa ili se događalo. Dugi niz godina se devastiralo i urušavalo, a proces stabilizacije i ozdravljenja kluba puno je složeniji i dugotrajniji nego što je proces devastacije", poručio je Stanić.

Proslavljeni nogometaš i dalje intenzivno prati sva nogometna dešavanja, a posebno Ligu prvaka jer su se u osminu finala plasirala čak tri njegova bivša kluba.

"Najatraktivniji parovi su PSG - Bayern i Real - Liverpool. Mnogi navijači ova dva para doživljavaju kao dva mini-finala. Prava je šteta što je žrijeb presudio da se ovi klubovi sastaju u ovako ranoj fazi takmičenja. Teško je govoriti ko je favorit i ko će proći dalje. Bitno je da uživamo jer ova dva para su sigurno prave nogometne poslastice. Meni je izuzetno zanimljiv par Benfica - Brugge. Igrao sam za oba kluba i vežu me veoma lijepe uspomene za oba kluba. Ni sam nemam pojma za koga navijati u tom okršaju. Moj posljednji klub za kojeg sam igrao Chelsea igra protiv Borussije Dortmund. Obzirom na trenutno stanje i kako Chelsea izgleda u nacionalnoj ligi bojim se da će imati puno problema s Borussijom. Izgleda da je promjena vlasnika i trenera Tuchela uzrokovala krizu igara i rezultata. Ostaje da se vidi koliko dugo i na koji način će ta kriza biti prevaziđena. U svakom slučaju uzbuđenja neće nedostajati, a to je ono što nogomet čini najpopularnijom igrom na svijetu", rekao je Stanić za kraj razgovora.

131