Pronašli ga van Evrope
37

Mancini je pozivom privukao veliku pažnju: Nikad nije boravio u Italiji, a igrat će za Azzurre

D. P.
Retegui na okupljanju Azzurra (Foto: EPA-EFE)
Retegui na okupljanju Azzurra (Foto: EPA-EFE)
Italija danas utakmicom protiv Engleske otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kreće u pohod na odbranu trofeja, a jedno ime na spisku selektora Roberta Mancinija privuklo je veliku pažnju.

Ime Matea Reteguija ne znači mnogo nikome u Evropi. Riječ je o mladom Argentincu, koji je rođen i odrastao u ovoj južnoameričkoj zemlji te cijelu dosadašnju karijeru tu proveo.

Međutim, u nastojanju da pronađe "svježu krv" i nove talente van Serije A, selektor Mancini pronašao ga je i pozvao u reprezentaciju, a mladi napadač argentinskog Tigrea to je prihvatio jer je smatrao da više nema razlog čekati na poziv u Argentinu.

Nakon zlatnog doba sjajnih napadača koje su predvodili Del Piero, Inzaghi, Di Natale, Vieri, Totti i brojni drugi, Italijanima je u ovim trenucima potrebno osvježenje jer je jedini koji garantuje golove, Lazijev Ciro Immobile, često povrijeđen.

Mancini je posegnuo za Argentincem koji nikada nije boravio, živio, niti se bavio nogometom u Italiji. U pitanju je rođeni Argentinac čija je baka imala italijansko porijeklo. No, savršena skauting služba omogućila mu je da dobije pravo nastupa za Azzurre i on je to rado prihvatio.

Tako će krenuti putem Maura Camoranesija, koji je unatoč tome što je rođen u Argentini, predstavljao Italiju i osvojio Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Retegui tek treba da se nametne i teško je očekivati da će ostvariti jednak trag.

Retegui (23) postigao je 29 golova u 50 utakmica u Tigreu gdje igra kao posuđen nogometaš iz Boce Juniors. Zanimljivo, prve nogometne korake napravio je u Bocinom najvećem rivalu River Plateu.

Bio je ranije na spiskovima omladinskih selekcija Argentine, ali nikada nije upisao debi. Večeras bi mogao debitovati protiv Engleske, a ukoliko to ne učini, onda će sigurno dobiti šansu u Mancinijevoj Italiji protiv Malte u nedjelju.