Nije bilo produžetaka
82

Manchester City nakon penal drame prvi put u historiji osvojio Superkup Evrope

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja osvojili su Superkup Evrope nakon što su u Pireju poslije boljeg izvođenja penala savladali Seviilu rezultatom 5:4. Nakon regularnog dijela meča nije bilo pobjednika (1:1), a prema novim pravilima od ove sezone u ovom takmičenju se ne igraju produžeci.

City je tako osvojio svoj prvi trofej u Superkupu Evrope, dok je Sevilla ovaj trofej podigla 2006. godine, a doživjela je čak šest poraza.

Prvak Evrope Manchester City ušao je kao favorit u duel protiv osvajača Evropske lige, kojim se tradicionalno otvara sezona u evropskim takmičenjima, te je dominirao u posjedu lopte i igrom u prvih 45 minuta.

Međutim, Cityju su nedostajale prilike. Za razliku od njih, Sevilla je bila konkretnija i svoju prvu iskoristila sredinom poluvremena.

Igrao se 25. minut kada je Marcos Acuna sjajno asistirao, a Youssef En-Nesyri fantastično skočio i glavom pogodio mrežu Građana. Pri skoku je nadvisio dvojicu stopera Cityja, Joška Gvardiola i Nathana Akea.

Sevilla je u nastavku mogla sve da riješi, ali En-Nesyri je propustio dvije izvanredne šanse, nakon čega su Građani zagospodarili terenom i stigli do poravnanja.

Foden je ubacio za Palmera u 63. minuti, a mladi nogometaš je glavom poslao loptu u mrežu za 1:1.

Do kraja su Građani žestoko napadali, ali do gola nisu mogli te se pristupilo izvođenju jedanaesterca.

Haaland je bio siguran u prvoj seriji, baš kao i Ocampos. U drugoj seriji Alvarez je bio veoma precizan, a isto je uradio i Rafa Mir.

Kovačić je poslao Bonoa u suprotnu stranu u trećoj seriji, a Ederson je pročitao Rakitića, ali nije mogao zaustaviti njegov udarac za 3:3. Grealish je potom pogodio za 4:3, a Montiel je poravnao.

Udarac Walkera u petoj seriji završio je u mreži uz mnogo sreće, a tragičar je bio Nemanja Gudelj čiji udarac pogodio prečku za konačnih 5:4.

Rezultat i strijelci:

Manchester CIty - Sevilla 1:1 / penali 5:4 (Palmer 63' / En-Nesyri 25')