Veliki posao
32

Makedonci spremaju najveću transfer bombu u historiji svog nogometa, stiže poznati Francuz

N. M.
Valbuena u duelu s De Bruyneom (Foto: EPA-EFE)
Valbuena u duelu s De Bruyneom (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni francuski nogometaš Mathieu Valbuena (39) na kraju aktuelne sezone trebao bi stići u Sjevernu Makedoniju, gdje ga mediji najavljuju kao najveću transfer bombu u historiji tamošnjeg nogometa.

Portal gol.mk javio je da je Valbuena blizu potpisa za ekipu Gostivara, u koju će stići iz kiparskog Apollona iz Limassola.

Gostivar je inače novajlija u elitnom rangu makedonskog nogometa, ima bogate vlasnike iz Turske i ove sezone pokušava zadržati status prvoligaša.

Još ljetos je ovaj klub napravio neke velike transfere pa je, između ostalih, doveo Turčina Alpera Potuka iz Rizespora, nogometaša koji je prije deset godina ostvario transfer vrijedan 7 miliona eura u Fenerbahče, gdje je bio kapiten.

Zanimljivo je i da dres Gostivara trenutno nosi bh. internacionalac Mustafa Mujezinović, nekadašnji član Željezničara koji ove sezone ima šest nastupa bez učinka.

Valbueni saradnja s Apollonom završava na kraju sezone te se očekuje da tada postane član Gostivara, što bi, kako vjeruju u Sjevernoj Makedoniji, bila prekretnica za dalji razvoj tamošnjeg nogometa.

Ljetos je Gostivar pokušao u svoje redove dovesti i Ricarda Quaresmu, ali do saradnje s Portugalcem nije došlo.

Valbuena je za reprezentaciju Francuske odigrao 52 utakmice i postigao 8 golova, a što se klubova tiče, najdublji je trag ostavio u Marseilleu s 330 nastupa, 38 golova i 58 asistencija.

Još je omaleni Francuz nastupao i za moskovski Dinamo, Lyon, Fenerbahče i Olympiacos, a karijeru mu je obilježio i veliki skandal u kojem je glavnu ulogu odigrao Karim Benzema. Slavni napadač je 2015. godine ucjenjivao Valbuenu snimkom seksa, a na kraju je nakon suđenja Benzema kažnjen s 230.000 eura.