Nogomet
30

Lulić optužen za rasizam zbog izjave da je "Rudiger prodavao čarape"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosanskohercegovački reprezentativac i igrač Lazija Senad Lulić jedna je od glavnih tema u Italiji nakon što je u izjavi poslije rimskog derbija kazao da je štoper Rome Antonio Rudiger "do prije dvije godine prodavao čarape i kaiševe u Stuttgartu" te da "to čine i bijelci".

Roma je kao gost golovima Strootmana i Nainggolana rezultatom 2:0 savladala Lazio na stadionu Olimpico, a meč su obilježili i sukobi igrača oba tima što je rezultiralo crvenim kartonom za Cataldija, igrača koji je bio na klupi Lazija.

Nakon utakmice u izjavi za Mediaset Premium Lulić je govorio o utakmici, a dotakao se i njemačkog reprezentativca i štopera Rome Antonija Rudigera. Lulić je navodno bio izrevoltiran Rudigerovim komentarima o Laziju koje je njemački igrač kazao prije meča.

"Rudiger je provocirao nas čak i prije meča. Prije dvije godine prodavao je čarape i kaiševe u Stuttgartu, a sada glumi da je fenomen. To nije njegova greška, nego onih koji su oko njega. Oni ga nisu naučili manirima", kazao je Lulić.

Sky Italia
Sky Italia

Ta izjava je izazvala veliku buru u italijanskim medijima, a sve je nastavljeno u mix-zoni kada su novinari zaustavili Lulića i nastavili sa pitanjima gdje su tražili komentar na izjavu o Rudigeru. Lulića su pitali da li su komentari rasistički i da li bi se izvinio, a on je odgovorio:"Ne. I bijelci prodaju čarape".

Corriere dello Sport
Corriere dello Sport

Italijanski mediji preplavljeni su vijestima o Lulićevoj izjavi, a vijest prenose i engleski mediji. Iz Lazija su uputili javno izvinjenje kazavši da se Lulićevi komentari "prešli granicu".

La Gazzeta dello Sport
La Gazzeta dello Sport

"Klub žali zbog komentara i načina na koji su oni preneseni. Izvinjavam se u ime kluba, riječi su kazane 'vruće glave' od igrača koji je izgubio derbi. To je prešlo granicu. Kontroverze su počele izjavom Rominog igrača, ali svi moramo razumno govoriti i ne pretjerivati", kazao je glasnogovornik Lazija Arturo Diaconale.