Nogomet
0

Lukas Podolski: Pritisak je na Brazilu, domaćinu Svjetskog prvenstva

Klix.ba
Lukas Podolski (Foto: EPA)
Lukas Podolski (Foto: EPA)
Brazil i Argentina će u utorak navečer odigrati polufinalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Napadač Elfa, Lukas Podolski, istakao je da je sav pritisak na Brazilcima, s obzirom na činjenicu da su domaćini Mundijala.

Podolski je rekao da nije važno kako je Njemačka igrala do sada na SP-u. On je istakao da je važna samo konačna pobjeda.

"U dobroj smo formi i imamo dobar niz, no, nije važno kako igramo, važno je da pobijedimo. Ovo je SP, nije kao liga neke zemlje. U ligi možete priuštiti i poraz, ali na SP-u ne. Morate se fokusirati na sve utakmice i ne izgubiti niti jednu. Nama su ostale još dvije utakmice, a ako pobijedimo u obje, postat ćemo prvaci svijeta" izjavio je Podolski.

Sa Podolskim se složio i njegov saigrač iz reprezentacije i Arsenala Per Mertesacker. On je odbio razgovarati o tome da li Njemačka može bolje igrati nakon nezadovoljavajuće partije protiv Alžira u osmini finala. On je bio ljut kada se počelo sumnjati u Njemačku.

Njemačka je u četvrtfinalu eliinisala Francusku, a sada je u polufinalu očekuje Brazil. Iskusni dvadesetdevetogodišnji Podolski, koji je učestvovao na šest velikih turnira, rekao je da je pritisak na Brazilcima.

"Brazil je pod pritiskom jer su domaćini. Mi ćemo igrti pred 70 ili 80 hiljada navijača i to je uredu, nema pritiska jer smo navikli igrati velike utakmice daleko od kuće", kazao je Podolski.

Međutim, činjenica je da su Nijemci posljednju titulu svjetskog prvaka osvojili prije 24 godine, tako da je je novi, četvrti trijumf, itekako dobrodošao.

"Bili smo blizu 2006. i 2010. godine kada smo izgubili u polufinalima. Sada imam osjećaj da smo bliže nego ranije. Sada imamo šansu osvojiti Mundijal i vrijedno se spremamo za polufinale. Snažni smo, nismo izgubili ni jednu utakmicu, imamo četiri pobjede i jedan remi", dodao je Podolski.

Njemačka ima sjajan tim, a konkurencija u napadu Podolskom su André Schürrle i Mario Götze.

"Brazil je pod velikim pritiskom. Do sad su se igrači dobro nosili, jer nije lako igrati u takvim uvjetima. Međutim, mi se dobro osježamo, ujedinjeni smo i imamo iste želje. Velika prilika je pred nama", izjavio je Schürrle.