Oštar start
0

KOLUMNA / Ludi, zbunjeni, normalni u uzavrelom fudbalskom loncu

Piše: Bakir Tiro
Počinje ludilo na fudbalskom terenu Bosne i Hercegovine. U pravom smislu riječi. Ludi smo, zbunjeni, neki i normalni, ali njih se najmanje pita u uzavrelom "bosanskom loptaškom loncu".

Na vrata nam kuca start proljetnog, odlučujućeg dijela Premijer lige, nastavak kvalifikacija za EURO 2012, presudna bitka sa politikom u fudbalu.

Politički balvani i barikade na putu ka Evropi

Ko će biti prvak države, ko će napustiti društvo najboljih, da li će šampionat uopće biti završen na regularan način? Ima još jedna nepoznanica vezana za naše višenacionalno prvenstvo. Šta će biti sa Premijer ligom ako nas FIFA i UEFA suspendiraju 1. aprila, ukoliko Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH krajem marta ne usvoji novi Statut?

Postoje dvije opcije. Usvajanjem Statuta N/FS BiH naš fudbal bio bi spašen. Liga bi završila, klubovi, kao i iz svake druge zemlje izašli bi u Evropu. Savez bi dobio predsjednika u četverogodišnjem mandatu. FIFA i UEFA, konačno, imali bi sagovornika za dobro i loše u bh. fudbalu, ali i osobu koja bi snosila odgovornost za vlastiti i rad svojih saradnika. Popularno nazvana "troglava ažadaha" otišla bi u prošlost. Više ne bi mogli jedni, druge i treće kriviti za nerad u Savezu. Scenarij kao iz bajke. Za sada istinske bajke, jer politički instrumenti u FS RS i dalje odbijaju prihvatiti neophodnu promjenu "fudbalskog ustava BiH". Ne dobije li N/FS BiH novi Statut ući ćemo u debeli mrak bez da posjedujemo i najmanji fenjer.

Neizvjesnost će biti svakodnevica igrača, trenera, klubova i normalnih fudbalskih radnika. U ludilu i zbunjenosti opet bi profitirale destruktivne političke snage. Sve će se dešavati, tri, četiri, pet dana nakon jedne od najvažnijih utakmica koje će reprezentacija BiH igrati 26. marta u Zenici protiv Rumunije. Pobjedom vratili bi se u igru za baraž. Međutim, politika bi mogla napraviti balvane i barikade, te prepriječiti put nastojanjima BiH da dođe do Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj 2012.

Kazaljke na satu otkucavaju. Vremena za prevladavanje razuma sve je manje. Pošto nada posljednja umire, nadati se da će Statut biti usvojen, selektor Safet Sušić znati stati na loptu (kao igrač to je genijalno radio), spustiti nedavno podignute tenzije u svlačionici državnog tima, te u grotlu Bilinog polja poraziti Rumune. Našoj sreći, gdje bi bio kraj…

Ne mogu nam zabraniti da maštamo

Drugi dio Premijer lige BiH počinje 26. februara. Klubovi su ovih dana u finišu marljivih priprema za ostvarenje plemenitih sportskih ciljeva. Borac, Sarajevo, Željezničar, pa i Široki Brijeg pretendiraju na titulu. Mostarski timovi Velež i Zrinjski "čupat će se" da ostanu u društvu najboljih. Oni koji ne poznaju prilike u dosadašnjim prvenstvima BiH, pogotovo proljetnim dešavanjima, reći će: "Bit će zanimljivo". Hoće, ali ne samo na travnjacima. U općem metežu oko (ne)formiranja vlasti politika bi mogla iskoristiti i pojedine stadione kao poligone za "prljave igre".

Vjerovati je da smo svi pametniji i iskusniji, pa da nećemo nasjesti na već dobro uvježbane trikove bogatih šovinista i nacionalista. Oni su putem fudbala dodatno zavađali mladost koja totalno dezorijentirana "krpi kraj sa krajem" i na uzavrelom asfaltu i tribinama se obračunava.

Zamislimo da će sve biti uredu. Da nas FIFA i UEFA neće suspendirati, da ćemo pobijediti Rumune, da će prvenstvo biti regularno i bez ekscesa, ne daj Bože novih žrtava.

Slobodno, zamislite. Iako smo i ludi i zbunjeni i normalni, ne mogu nam zabraniti da maštamo!