Nogomet
143

Liverpool sve bliži tituli prvaka Engleske, na Anfieldu pao i Man. City

Piše: J. H.
Manchester City u kojem igra bh. reprezentativac Edin Džeko danas je u okviru 34. kola gostovao na Anfieldu kod Liverpoola. U sjajnoj utakmici slavila je domaća ekipa. Rezultat je na kraju glasio 3:2 za tim sa Anfielda.

Otočki mediji su ovaj susret nazvali odlučujućim u borbi za titulu prvaka Premiershipa. Međutim, Redsi su od samog starta nametnuli svoj tempo i, prvenstveno zahvaljujući raspoloženom Luisu Suarezu i Raheemu Sterlingu, došli do ranog vodstva.

Najbolji igrač ove sezone na Otoku sjajnom je loptom pronašao Sterlinga u šesnaestercu Cityja koji je jednim sjajnim potezom izbacio odbranu Građana i bez većih problema poslao loptu iza leđa nemoćnog Harta.

Svoju dominaciju na terenu Liverpool je mogao kapitalizirati desetak minuta nakon vodstva. Daniel Sturridge je šutirao, ali je bio neprecizan. No, Liverpool nije odustajao.

Drugi gol je stigao u 26. minuti. Gerrard je izveo korner, a Škrtel je glavom matirao golmana Cityja za 2:0. Prethodno je kapiten Liverpoola sjajno šutirao glavom, ali je Hart odbranio.

Prvu veću šansu City je imao preko Džeke u 31. minuti. Silva je odlično proigrao bh. reprezentativca, ali je Gerrard klizećim startom spriječio šut Dijamanta.

Na isteku prvog poluvremena, najbolja šansa za tima Manuela Pellegrinija. Šutirao je Fernandinho, ali se istakao golman Liverpoola.

Nakon odmora, Građani su se probudili. U nastavku utakmice na Anfieldu, Silva je golom krunisao sjajnu akciju Cityja. Mogli su do izjednačenja, ali je Džeko zakasnio na odlično ubacivanje Silve.

No, izjednačenje je došlo u 62. minuti autogolom igrača Liverpoola. Silva je pokušao ubaciti u peterac Redsa, a lopta je na putu udarila Johnsona a nakon toga i golmana Mignoleta i ušla u gol Liverpoola za 2:2.

Nekoliko minuta kasnije, Džeko je mogao do gola nakon nesporazuma odbrambenih igrača Liverpoola. Ali je Mignolet spriječio potpuni preokret i vodstvo Manchester Cityja. Nakon ove šanse, bh. reprezentativac je napustio igru i Pellegrini je odlučio u napad ubaciti Kuna Aguera. Upravo je Argentinac mogao biti asistent kod trećeg gola Cityja, ali je Silva zakasnio na odličan centaršut.

Ovaj promašaj Španca ubrzo im se obio o glavu. Na drugoj strani Coutinho je golom kaznio užasnu reakciju Kompanyja u šesnaestercu Cityja. Kapiten Građana je slabo zahvatio loptu prilikom izbijanja, ona je došla u noge Brazilca koji lijepim potezom matira Harta za konačnih 3:2 za Liverpool koji sada ima najviše šansi da osvoji titulu prvaka Engleske.

Današnjom pobjedom Liverpool je "pobjegao" na pet bodova od Chelseaja i sedam od trećeplasiranog Cityja.

Premiership, 34. kolo:

Liverpool – Manchester City 3-2 (Sterling 6., Škrtel 26., Coutinho 78. / Silva 57., Johnson 63. – autogol)

Redoslijed:

  1. Liverpool 77
  1. Chelsea 72 (-1)
  2. Manchester City 70 (-2)
  3. Everton 66 (-1)
  4. Arsenal 64 (-1)
  5. Tottenham 60...