Premiership
0

Liverpool i Arsenal podijelili bodove

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Derbi prvog kola engleskog nogometnog prvenstva između Liverpoola i Arsenala na Anfield Roadu okončan je podjelom bodova 1-1.

Bila je to utakmica koja nije obilovala izrazitim prilikama, posebno u prvom dijelu, a u kojoj je bilo debitanata na obje strane.

Tako je na klupi "redsa" u Premiershipu debitirao Roy Hodgson, kao i najzvučnije pojačanje ekipe Joe Cole, koji se nije baš proslavio, budući da je u posljednjim trenucima prvog dijela zaradio direktan crveni karton.

Kod Arsenala su se pak u početnih jedanaest našla dva nova lica, marokanski napadač Marouane Chamakh, kao i francuski stoper Laurent Koscielny, koji je također zaradio isljučenje u posljednjim trenucima.

Utakmicu je bolje otvorio Arsenal, koji je imao više loptu u posjedu i sebi karakterističnom igrom dominirao suparničkom polovicom, ali bez izglednijih prilika. Sve važnije stvari prvog dijela zapravo su se dogodile u samoj završnici kada je Arsenalov golman Manuel Almunia vršcima pristiju izbacio loptu preko gola nakon udarca Glena Johnsona u 44. minuti, da bi potom Gaël Clichy s crte izbio udarac Davida N'Goga glavom.

U sudijskoj nadoknadi Joe Cole je neoprezno s dvije noge startao na Koscielnyja neposredno uz aut-liniju, te mu je sudija Martin Atkinson pokazao put ka svlačionici.

U nastavku se očekivalo da će Arsenal stegnuti obruč oko Liverpoolovog gola, ali je već u prvoj minuti neobjašnjivu grešku odbrane iskoristio David N'Gog i iskosa s desne strane zakucao loptu u bliži gornji ugao gola Manuela Almunije.

Arsenalu je dugo trebalo da se oporavi od tog šoka, a uspjelo mu je to tek u posljednjih 15-ak minuta dvoboja, kada je opasno napao na gol Pepea Reine. Na kraju upravo španskom golmanu može zahvaliti za izjednačenje, nakon što je Reina sam u 1. minuti sudijske nadoknade ugurao loptu u mrežu koju je poslao Chamakh, a koja se fliperom odbila od stative do njega, pa u gol.

Do kraja dvoboja još valja istaknuti da je i Arsenal posljednji sudijski zvižduk dočekao s igračkim deficitom, budući da je u petoj minuti nadoknade Koscielny zbog igranja rukom zaradio drugi žuti karton.

Premiership, 1. kolo:

Liverpool – Arsenal 1-1 (N'Gog 46, Reina 90+1-ag)