Nogomet
0

Lippi: Previše je stranaca u Seriji A

FENA
Marcello Lippi
Marcello Lippi
Bivši italijanski selektor Marcello Lippi pozvao je klubove iz Serije A da ne favoriziraju strane igrače i time popunjavaju mjesta koja mogu "pokriti" mladi italijanski nogometaši.

Lippi navodi da u italijanskoj ligi igra veliki broj stranaca koji nisu nimalo bolji od mladih Italijana te smatra da bi takva politika mogla dugoročno štetiti italijanskom nogometu, prenosi Goal.

"Mnogo je stranaca u italijanskom nogometu. Slažem se sa Cesareom Prandellijem po tom pitanju", kazao je Lippi za La Gazzetta dello Sport.

"Nemam ništa protiv toga da ekipa kupi stranog igrača koji im je važan. No, ako kupuje strance samo zato što imaju drugi pasoš, to ne mogu podržati. Nije dobro što je više od 50 posto stranaca u Seriji A. Ako se to nastavi, neće biti mjesta za perspektivne mlade italijanske igrače kao što su Manolo Gabbiadini, Marco Verratti i Lorenzo Insigne. Sjećam se kada je Ciro Ferrara vodio U-21 reprezentaciju i kada je morao zvati igrače iz Serija B i C. Riskiramo da ponovo dođemo u tu situaciju", dodao je.

Šezdesetpetogodišnji Lippi vodio je Italiju do titule na Svjetskom prvenstvu 2006., a sada je trener Guangzhou Evergrandea.