Nogomet
1

Liga prvaka: Novi okršaj Barcelone i Milana, Arsenal želi osvetu u Dortmundu

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras se igra 4. kolo grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H. U fokusu su tri susreta, Chelsea - Schalke, Borussia Dortmund - Arsenal i Barcelona - Milan.

Grupa E

Chelsea - Schalke

Chelsea i Schalke imaju po 6 bodova nakon tri kola i nalaze se na prvoj, odnosno drugoj poziciji u grupi A. Ekipa iz Londona je u prošlom kolu gostovala njemačkom timu i upisala visoku pobjedu od 3:0. Ovog puta se sastaju na Stamford Bridgeu, a Chelsea namjerava ponovo demonstrirati svoju moć i upisati sva tri boda. S druge strane, Schalke želi osvetu i prvo mjesto, a dodatni pritisak na oba tima vrši i Basel s trećeg mjesta i sa četiri osvojena boda. Ovo bi trebao biti jedan zanimljiv meč uz otvorenu igru oba tima.

Basel - Steaua

Basel je treći i pobjeda protiv Steaue je imperativ ukoliko želi nastaviti borbu za nokaut fazu. U Bukureštu je u prošlom kolu bilo 1:1. Steaua ima težak zadatak i sve osim pobjede bi je "zakucalo" za posljednju poziciju na kojoj se trenutno nalazi.

Tabela:

  1. Chelsea 6
  2. Schalke 6
  3. Basel 4
  4. Steaua 1

Grupa F

Borussia Dortmund - Arsenal

Borussia je iznenadila ekipu Arsenala na Emiratesu u Londonu prije 14 dana te slavila rezultatom 2:1. Sada Milioneri dočekuju Tobdžije i nadaju se novom uspjehu pomoću kojeg će zasjesti na prvu poziciju. S druge strane, mlada ekipa Arsena Wengera je željna dokazivanja i osvete za poraz pred domaćim navijačima. Tobdžije žele sačuvati prvu poziciju, a osvajanje bodova je prioritet s obzirom na to da i Napoli, kao treća ekipa u ovoj grupi, ima također šest bodova.

Napoli - Marseille

Napoli je u trci za plasman u nokaut fazu s istim brojem bodova kao Borussia i Arsenal. U četvrtom kolu Napolitancima u goste dolazi Marseille, koji nema nijedan bod i već je otpisan. S obzirom na pobjedu u Francuskoj, teško je vjerovati da će Napoli propustiti priliku da ponovo savlada Marseille.

Tabela:

  1. Arsenal 6
  2. Borussia Dortmund 6
  3. Napoli 6
  4. Marseille 0

Grupa G

Zenit - Porto

Kako sada stvari stoje, Zenit i Porto će se boriti za drugu poziciju u grupi, jer Atletico snažno korača ka nokaut fazi s maksimalnim brojem bodova. Zenit je u prošlom kolu kao gost savladao Porto i ukoliko bi ponovio isti uspjeh, to bi bio veliki korak ka nokaut fazi. Porto s druge strane ima razloga za brigu, jer bi ga poraz stavio u veoma nezgodnu poziciju.

Atletico Madrid - Austria Beč

Atletico je aposlutni favorit grupe, a u 4. kolu ima lagan zadatak protiv Austrije. Sve osim pobjede ekipe iz Madrida bi bilo iznenađenje. Austria ima jedan bod i nada se barem trećoj poziciji i Evropskoj ligi na proljeće, ali će to biti veoma teško ostvariti.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 9
  2. Zenit 4
  3. Porto 3
  4. Austria Beč 1

Grupa H

Barcelona - Milan

Novi okršaj Barcelone i Milana svakako je prilika za uživanje u kvalitetnom nogometu. Ova dva kluba se direktno bore za prvu poziciju i svakako da se može očekivati bespoštedna borba za bodove. Utakmica je posebno važna za Milan, jer Celtic prijeti s treće pozicije i sa dva boda manje. Sve u svemu, dobar nogomet je zagarantovan.

Ajax - Celtic

Ajax ima samo jedan osvojen bod i jasno je da nema snage da se izbori za nokaut fazu, ali će igrači tima iz Amsterdama učiniti sve kako bi došli do treće pozicije i osigurali nastup u Evropskoj ligi. Na tom putu stoji Celtic sa tri boda, koji također želi najmanje treću poziciju i Evropsku ligu, a iz prikrajka čeka kiks Milana i eventualnu priliku za osvajanje druge pozicije. Šta će biti od svega, ostaje da se vidi.

Tabela:

  1. Barcelona 7
  2. Milan 5
  3. Celtic 3
  4. Ajax 1