Sporna proslava gola
28

Lichtsteiner nakon dvije godine otkrio zašto je provocirao Srbe pokazivanjem "albanskog orla"

E. B.
Utakmica iz 2018. godine na Svjetskom prvenstvu između Švicarske i Srbije i dalje se pamti po velikom preokretu Švicaraca, ali i po kontroverznoj proslavi gola za pobjedu.

Srbija je povela golom Aleksandra Mitrovića u 5. minuti, no Granit Xhaka u 52. i Xherdan Shaqiri u 90. su pogodili za preokret i pobjedu rezultatom 2:1.

Nakon što je Shaqiri pogodio prilikom slavlja je pokazivao rukama "albanskog orla", a u slavlju mu se priključio i Xhaka, ali i Stephan Lichtsteiner.

I dok je za Xhaku jasno zašto je na ovaj način provocirao navijače Srbije, bilo je nejasno zašto je kapiten Švicarske koji nema nikakve veze s Albanijom odlučio napraviti isti gest.

Nakon što je prije dva dana objavio završetak karijere Lichsteiner je u intervjuu za Blick govorio o mnogim temama, a jedna od njih je bila i ta proslava pogotka.

Tridesetšestogodišnjak rođen u Adligenswilu je pojasnio svoj potez zbog kojeg je novčano kažnjen.

"Solidarisao sam se sa svojim saigračima. Uradio sam to tada, a isto ću raditi i u budućnosti. Emotivno je utakmica protiv Srbije bila najekstremnija jer smo imali mnogo igrača albanskog porijekla. A šta reći o tom golu u 90. minuti, čisto ludilo", prisjetio se Lichtsteiner koji je za Švicarsku igrao 108 puta, a tokom karijere je nastupao i za Arsenal, Juventus i Lazio.